Suomi

7 keinoa selviytyä marraskuusta

7 keinoa selviytyä marraskuusta

Jos oikein hakemalla ryhtyisi hakemaan, niin varmasti löytyisi sekin ihmisryhmä, jonka mielestä marraskuu on vuoden paras kuukausi Suomessa. Omasta puolestani voin sanoa heti kättelyssä, että itse en tähän joukkoon kuulu. Marraskuusta on vaikea keksiä mitään hyvää sanottavaa. Näkymä ikkunasta on jatkuvasti harmaa ja märkä, valoisa aika lyhenee päivä päivältä ja jouluunkin on vielä aikaa. Itseni lisäksi varmasti moni muukin haluaisi viettää tämän jakson jossain muualla kuin Suomessa, mutta aina se ei ole mahdollista.

Maspalomas, Gran Canaria.

Tässä on 7 keinoa, joiden avulla marraskuusta voi yrittää selvitä ehjin nahoin ihan täällä kotimaan kamaralla.

1. Katsele matkakuvia

Ellei juuri nyt ole mahdollisuutta paeta marraskuuta mihinkään, helpoin ja halvin tapa saada vähän auringonpaistetta harmauden keskelle on selata kuva-arkistoja läpi. Itse tykkään katsella vanhoja matkakuvia. Yksi kuva voi joskus palauttaa mieliin koko sen tilanteen, jossa se on otettu. Yllä olevaa kuvaa katsoessa melkein tunnen Maspalomasin paahtavan auringon kasvoillani ja kuuman hiekan jalkojeni alla. Iso ja suolainen meri tuoksuu, vaikka ei edes näy kuvassa.

Jos omat matkakuvat on jo selattu puhki, niin käypä lukaisemassa jokin tämän sivuston aurinkoisista jutuista. Tuolla aivan ylimpänä olevan artikkelikuvan Auringonlasku Omenajärvellä lisäksi sivulta Kuukauden luontokuva löytyy muitakin kiinnostavia luontokuvia ja kuvatekstinä on aina pieni tarina kuvanottotilanteesta.

Aurinkoa löytyy myös jutuista Telttaretki Yyteriin

Yyteri, Pori, Finland.

tai Täydellinen rantapäivä – Ölmos.

Ölmos, Kemiönsaari, Finland.

Tässä vielä yksi, vähän Vaikeampi vaihtoehto, jota itse pidän erittäin onnistuneena pikku tarinana, mutta joka on tilastojen mukaan saanut hyvin vähän lukijoita. Kertoo siis koko perheen reissusta Venetsiaan ja on osa juttusarjaa Koko Italian seikkailu aikajärjestyksessä. Käy lukemassa!

Matkakuumetta juttu voi tietysti aiheuttaa ja siitä päästäänkin kätevästi keinoon numero 2.

2. Suunnittele seuraavaa matkaa

Kun ulkona sataa vettä ja pimeys laskeutuu jo iltapäivällä, niin ei tunnu yhtään ajan haaskaukselta, vaikka istuisi koko illan tietokoneella suunnittelemassa seuraavaa matkaa. Ajankohta voi olla kaukana tulevaisuudessa tai koko suunnitelma vasta unelman asteella, sillä ei ole väliä. Kun katselee kuvia palmuista, uima-altaista ja rannoista, niin melkein jo tuntee auringon lämmön.

Vaikka juttusarjastamme Suomen ympäri 12 päivässä voi paikoitellen saada sen käsityksen, että olemme kuin tuuliviiri, joka arpoo aamulla hatusta päivän suunnitelman ja vaihtaa senkin vielä vauhdissa toiseen, niin oikeasti tykkään tehdä etukäteen tarkkojakin suunnitelmia. Ajatuksena on se, että kun on olemassa suunnitelmat A ja B, niistä voi tilanteen niin vaatiessa äkkiä muokata vaikka suunnitelman C.

Maspalomas, Gran Canaria.

Gran Canarialle sijoittuva juttu Täydellinen suunnitelman vaihto on hyvä esimerkki siitä, miten suunnitelmasta A hypätään ketterästi suunnitelmaan D niin kuin delfiini.

3. Mene kylpylään

Kun ulkona on koleaa, kesä löytyy kylpylän seinien sisäpuolelta. Porealtaassa on aina lämmin ja jos sulkee silmänsä, voi vaikka kuvitella lepäävänsä palmun alla tropiikissa. Kun on reissussa energisen viisivuotiaan kanssa, silmiä ei tosin voi sulkea hetkeksikään, ennemmin olisi hyvä olla silmät selässäkin, mutta silloin mieltä voi lämmittää vaikka se, kun poika yllättäen oppi porealtaassa uimaan ilman kellukkeita. Tästä aiheesta voit lukaista jutun Porekylpyjä Ruissalossa

tai jos ajatus minilomasta kylpylässä kuulosti heti hyvältä, niin käy tarkistamassa tuoreimmat tarjoukset esimerkiksi Naantalin kylpylän ja Ruissalon kylpylän sivuilta.

4. Etsi aurinko pakastimesta

Lakka on minulle yhtä kuin keskikesä. Se on kuin marjan kokoiseksi puristettu pieni aurinko. Etelä-Suomessa lakkasoita ei ole siinä mittakaavassa kuin pohjoisessa, mutta pari litraa on aina löytynyt pakastimeenkin. Viime kesänä lähdimme lomamatkalle Suomen ympäri 12 päivässä juuri, kun lakka-aika kotinurkillamme alkoi ja kun matkan jälkeen ehdin ajatella koko asiaa, aika oli jo ohitse. Lapissa oli tarkoitus pysähtyä johonkin poimimaan edes vähän syömämarjoja, mutta hei, ei se hyvän lakkapaikan löytäminen niin helppoa ole, kun vauhtia on jatkuvasti 80-100 km/h. Emme siis poimineet tänä vuonna lakan lakkaa.

Mutta mustikoita löytyy kyllä pakastimesta, vähän ehkä vadelmiakin. Jos olet viime kesänä ahkeroinut marjametsässä, niin nyt on aika etsiä pakastimesta kaikki mahdolliset pikkuauringot ja ottaa ne käyttöön.

Lakka.

Jos marjastus tai sienestys erityisesti lasten kanssa kiinnostaa, niin ensi kesää silmällä pitäen käy lukemassa aiheeseen liittyvät jutut näistä linkeistä eli Lasten kanssa mustikassa ja Lasten kanssa sienestämässä.

5. Vuokraa mökki

Jos asut kerrostalossa kuten me eikä sinullakaan ole omaa mökkiä, niin vuokramökki on hyvä vaihtoehto tehdä keskellä marraskuuta jotakin todella arjesta poikkeavaa. Sytytä tuli takkaan, lämmitä sauna ja käy välillä vilvoittelemassa räntäsateessa. Marraskuun mökkilomalla säällä ei ole mitään merkitystä.

Mökin vuokraaminen talvella on yllättävän halpaa ellei halua mökkiä aivan talviurheilukeskusten läheltä. Lue aiheesta juttu Unelmien vuokramökki talvella tai mene suoraan Lomarenkaan sivuille katsomaan äkkilähtötarjouksia, ne ovat marraskuussa yllättävän edullisia. Lyhytkin mökkiloma piristää kummasti!

6. Mene taidenäyttelyyn

Toipilas. Ateneum.

Ellei ole mahdollisuuksia paeta marraskuuta ulkomaille, käynti taidenäyttelyssä vastaa melkein kuin pientä matkaa. Sillä erotuksella tietysti, että nyt matkataan taiteilijan mielenmaisemiin. Kiinnostavan näyttelyn jälkeen päässä pyörii uusia kuvia; aivan samalla tavalla kuin silloinkin, kun on käynyt uudessa matkakohteessa.

Myös lasten kanssa voi käydä taidenäyttelyissä. Kirjoitin aiheesta kesän lopulla jutunkin, mutta annoin sille niin nerokkaan nimen kuin Saako norsujen kanssa mennä posliinikauppaan? eikä monikaan ole löytänyt koko juttua. Ole hyvä ja käy sinä nyt lukemassa se.

7. Vihoviimeinen keino

Tämä keino on sen verran hard corea, että jätin sen varmuuden vuoksi tänne ihan jutun perälle. Mutta jos olet jaksanut kahlata läpi ensimmäiset kuusi keinoa, olet varmasti tarpeeksi vahva kohtaamaan vielä tämänkin.

Toiset ihmiset palelevat heti, kun lämpötila putoaa alle 20 asteen, toiset kulkevat sortseissa vaikka pakkasella. Itse kuulun ehdottomasti tuohon ensimmäiseen ryhmään, mutta minunkin on tunnustettava, että säänmukaisella pukeutumisella pärjää aika pitkälle.

Teijo National Park, Salo, Finland.

Vihoviimeinen keino kohdata marraskuu on siis käydä rohkeasti päin vihollista. Pue lämpimästi päällesi ja mene ulos. Kyllä, siellä on koleaa, pimeää ja märkää, mutta so what? Älä jää tuleen makaamaan. Osta vaikka otsalamput koko perheelle ja lähde seikkailulle pimeään metsään. Se voi olla yllättävän hauskaa ja piristävää.

Marraskuu on kuitenkin vain yksi kuukausi vuodessa. Puolen vuoden päästä on jo kevät.

Seuraa meitä Blogit.fi-sivustolla tai Facebookissa.

Kiitos, että jaat Facebook-julkaisujamme myös kavereillesi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *