Espanja

Espanja – Madrid

Espanja – Madrid

Kiertelin muutama vuosi sitten minibudjetilla Espanjaa ristiin rastiin ja julkaisen nyt pari tarinaa näistä reissuista. Juttusarja alkoi Barcelonasta ja tässä toiseksi viimeisessä osassa saavutaan pääkaupunki Madridiin. Olen käynyt molemmissa kaupungeissa monta kertaa, mutta kummassa olen viihtynyt paremmin?

Monilla Madridin terasseilla on talvisin lasiseiniä, lämmittimiä ja taljoja tekemässä asiakkaan olon mukavammaksi. Madrid, Espanja.

Lue myös Espanja – Barcelona.

Madridissa asuu noin 3,2 miljoonaa asukasta ja koko metropolialueella yli 6 miljoonaa. Kaupunki sijaitsee keskellä Espanjaa, Uuden-Kastilian ylängöllä 655 metrin korkeudella merenpinnasta. Kesät ovat tuskaisen kuumia, mutta talvella lämpötila laskee öisin pakkasen puolelle ja luntakin voi sadella.

Kun olen kierrellyt Madridin keskustassa, tärkeänä apuna suunnistamisessa on ollut pääkatu Gran Via sekä kolme aukiota: Plaza de España, Plaza Mayor ja Puerta del Sol. Käväistään seuraavaksi muutaman kuvan ja sanan avustuksella näillä kolmella kuuluisalla aukiolla.

Madrid, Espanja.

Gran Vian länsipäässä sijaitsevaa Plaza de Españaa hallitsee komea Miguel de Cervantesille pystytetty muistomerkki, jossa ratsastavat luonnollisesti Cervantesin kuuluimman teoksen päähenkilöt Don Quijote sekä aseenkantaja Sancho Panza.

Plaza de España on ihan viihtyisä paikka, jossa on mukava istahtaa hetkeksi penkille vaikkapa syömään välipalaa.

Plaza de España, Madrid, Espanja.
Plaza de España, Madrid, Espanja.
Plaza de España, Madrid, Espanja.

Jos haluat tutustua Palacio Real de Madridiin (alla) eli Espanjan kuninkaan virka-asuntoon, niin Plaza de Españan alaosasta ei ole enää pitkä kävelymatka sinnekään.

Palacio Real de Madrid, Espanja.

Plaza Mayor on kaunis vanha aukio, jolla näytti joulukuussakin olevan aina kuhinaa. Turisteja ei ainakaan talvella Madridissa pahemmin näkynyt, mutta sen sijaan paikalliset ihmiset tuntuivat nauttivan kaduilla vaeltelusta ja ajanvietosta koko perheen voimin.

En muista missään muualla kokeneeni sellaista väenpaljoutta kuin Madridissa tavallisena lauantai-iltana tai sunnuntaipäivänä. Näytti siltä, että madridilaiset todellakin pitävät kaupungin keskustaa omana olohuoneenaan, jonne tullaan yhdessä viettämään aikaa.

Plaza Mayor, Madrid, Espanja.
Plaza Mayor, Madrid, Espanja.
Plaza Mayor, Madrid, Espanja.

Puerta del Sol eli Aurinkoportti on saanut nimensä siitä, että Madridia aiemmin ympäröivässä muurissa oli tässä kohtaa portti, joka oli kohti itää eli auringonnousua. Aukiolle yhtyy kymmenen katua sekä metro, joten tämä on varmasti vilkkaimpia paikkoja Madridissa. Aukiolta löytyy myös Espanjan maantieverkon virallinen nollapiste, josta mitataan etäisyydet maan muihin kaupunkeihin.

Puerta del Sol, Madrid, Espanja.
Madrid, Espanja.

Joskus kadulla kulkiessa huomaa äkkiä olevansa osa mielenosoitusta (yllä). En ihan ymmärtänyt, minkä puolesta marssittiin, mutta toivottavasti asia oli hyvä. Joskus taas törmää seremonioihin (alla), joista ei millään keksi, mistä on kyse, mutta sen ymmärtää, että jotakin hauskaa tai tärkeää siinä parhaillaan tapahtuu.

Madrid, Espanja.

Alla olevassa kuvassa on maisemaa aivan Gran Vian itäpäästä. Kun ajattelen Madridia, ensimmäisenä minulle tulee mieleen juuri tämä Metropolis ja sen viereiset rakennukset. Tältä Madrid minusta näyttää.

Madrid, Espanja.
Suihkulähde Fuente de Cibeles lähellä kuuluisaa Pradon taidemuseota. Madrid, Espanja.
Madrid, Espanja.
Madrid, Espanja.

Niin, Barcelona vai Madrid?

Ensimmäisellä Espanjan reissullani vierailin ensin Madridissa ja vasta sen jälkeen matkustin bussilla Barcelonaan. Madrid oli tehnyt minuun vaikutuksen juhlavalla komeudellaan, sympaattisella olohuonemaisuudellaan ja jotenkin myös valoisuudellaan. Muistan, kun saapuessani iltamyöhällä Barcelonaan tuntui siltä, että katuvalot oli asetettu korkeintaan puolelle teholle Madridiin verrattuna. Barcelona oli hämyisen salaperäinen, moniulotteinen ja yllättävä. Mutta kumpi on mukavampi?

Yritin ihan tosissani miettiä tätä asiaa, mutta niin erilaisia nämä kaksi kaupunkia ovat, että vaikea niitä on laittaa paremmuusjärjestykseen. Eikä onneksi tarvitsekaan. Molemmat ovat kiinnostavia ja tutustumisen arvoisia eurooppalaisia suurkaupunkeja. Jos sinulla on vahva mielipide Barcelonasta ja/tai Madridista, niin kirjoita tuonne kommentteihin, olisi kiva kuulla.

Kaikki neljä Espanjan reissuani rakentuivat samalla tavalla eli kiertelin muutaman viikon Manner-Espanjassa ja lensin sitten pariksi viikoksi muualle, yleensä Las Palmasiin Gran Canarialle. Juttusarjan viimeinen osa tulee käsittelemään sitä, mitä iloa ja hyötyä tällaisesta yhdistelmämatkasta voi olla.

Kiitos seurasta!

Madrid, Espanja.

Jos tämä juttu aiheutti matkakuumetta, niin alla olevasta linkistä löydät siihen juuri sinulle sopivan lääkkeen. Hyvän ja edullisen hotellin etsiminen on paitsi hyödyllistä, myös hauskaa. Ole hyvä ja tutustu tarjouksiin:

Katso tämän hetken parhaat tarjoukset! Säästä jopa 45% trivago, maailman suurin hotellihaku. Vertaa hintoja yli 900.000 hotellin joukosta.

4 comments

  1. Itse en ole kummassakaan edellä mainitussa kaupungissa käynyt, vaikka Madridissa on tullut useita kertoja vaihdettua konetta, niin samalla olisi tietysti ollut helppo pistäytyä kaupungissakin. Tuntuu, että usein ihmiset pitävät Barcelonosta enemmän ja Madrid on ehkä jäänyt vähän sen jalkoihin.

    1. Suosittelen kyllä käyntiä kummassakin, molemmat ovat kiinnostavia suurkaupunkeja. Barcelonassa on tietysti se iso uimaranta, joten mielikuva kaupungista on monimuotoisempi kuin Madridista. Itse jatkoin aina Madridista tai Barcelonasta matkaa Kanarialle, mutta siitä siis enemmän juttusarjan viimeisessä osassa. Mutta jos teitä kiinnostaa esim. Mascan rotkovaellus tai Teiden valloitus Teneriffalla, niin matkan varrella voi tehdä vielä kiinnostavan pysähdyksen Madridissa tai Barcelonassa. Lennotkin ovat silloin mukavan lyhyitä.

    1. Kiitos viestistä! Joo, Barcelonassa kyllä turisteja riittää ja suomen kieltäkin kuulee päivittäin, mutta Madridissa en ole kertaakaan suomalaisiin törmännyt. Kiinnostavia kaupunkeja kuitenkin molemmat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *