Espanja

Espanja – Marbella & Ronda

Espanja – Marbella & Ronda

Kiertelin muutama vuosi sitten minibudjetilla Espanjaa ristiin rastiin ja julkaisen nyt pari tarinaa näistä reissuista. Tällä kertaa vuorossa on Malagan lähellä sijaitseva todella kova parivaljakko Marbella ja Ronda, joista ensimmäinen sijaitsee Välimeren rannalla ja jälkimmäinen taas muutaman kymmenen kilometrin päässä vuoristossa.

Ronda, Espanja.

Lue myös edelliset Espanja-jutut: Nerja, Benidorm, Denia, Valencia ja Barcelona.

Marbella

Monelle tulee Marbellasta ensimmäiseksi mieleen ylellinen ja vähän rikkaampien ihmisten lomapaikka. Totta onkin, että Puerto Banúksen huvivenesatamassa paatit ovat melkoisen hulppeita ja vanhan kaupungin jokainen talo on kuin postikortista reväisty.

Marbella, Espanja.
Marbella, Espanja.

Koska talvella hinnat ovat edullisia, löysin Marbellassa itselleni majoituksen vähän paremmasta hotellista, jossa hintaan kuului myös runsas aamiainen.

Rikkaita en Marbellasta löytänyt tai en ainakaan heitä tunnistanut. Sen sijaan mieleen on jäänyt parikin hyvää keskustelua Afrikasta saapuneiden rihkamakoru- ja huivikauppiaiden kanssa. Kun kyselin, miten kauppa käy, vastaus oli aina sama: ei mitenkään. Ilma oli joulukuussa viileä ja turisteja oli liikkeellä vähän.

Itselleni oli pienoinen yllätys, että suhteellisen nuoren näköiset miehet olivat tehneet tätä samaa työtä Marbellassa jo kymmenisen vuotta. Kaikki neljä asuivat samassa vuokrayksiössä jossakin kaupungin laidalla. Kun kauppa ei käynyt, ei ollut mitään lähetettävää perheelle kotimaahan ja se veti mielen synkäksi. Yksi kirosi talven kylmyyttä ja suunnitteli muuttoa Italiaan. En osannut sanoa, olisiko Roomassa talvisin lämpimämpää, mutta kun toinen heistä kysyi Suomen talvilämpötiloista, siihen oli helpompi vastata.

Rantakatu ulottuu Marbellan keskustasta aina seitsemän kilometrin päähän Puerto Banúksen huvivenesatamaan asti. Marbella, Espanja.

Kun miehet kävelivät rantakadulla, oli kurja katsella, miten turistit suhtautuivat heihin. Ihmiset eivät reagoineet heihin mitenkään. He olivat kuin ilmaa. Noiden keskustelujen jälkeen päätin, että vaikka kyseessä olisi miten ärsyttävä rihkamamyyjä, tästä lähtien katson ainakin silmiin, vaikken yleensä koskaan olekaan kiinnostunut ostamaan mitään.

Kiva ja edullinen ravintola. Marbella, Espanja.

Marbella on kaunis ja siisti pieni kaupunki, josta ei oikein voi olla pitämättä. Kauniita katuja, viihtyisiä ruokapaikkoja ja auringonpaistetta. Mitäpä muuta hyvältä rantalomakohteelta voi vaatia. Hintataso voi olla paikoitellen korkeampi kuin jossakin muualla, mutta ruokapaikkoja löytyy varmasti jokaiseen makuun.

Marbella, Espanja.

Marbellasta matkani jatkui alla olevassa kuvassa näkyvien vuorten suuntaan eli Rondaan. Lähtöaamuna päätin mennä aamiaiselle vasta mahdollisimman myöhään ja tankata sitten ihan kunnolla, ettei Rondassa tarvitsisi syödä mitään ennen iltaa vaan voisin tutustua rauhassa paikkaan. Viipyisin Rondassa vain yhden yön, joten aikaa ei ollut ainakaan liikaa.

Marbella, Espanja.

Kun bussi nytkähti liikkeelle ja lähti kapuamaan mutkaisia teitä ylös vuorille, ymmärsin nopeasti tehneeni pahan virheen. Olin tosiaankin syönyt niin runsaan aamiaisen/brunchin kuin vain mahdollista oli. En ole muutenkaan kovin hyvä bussimatkustaja mutkaisilla vuoristoteillä ja yhdessä liian ison aamiaisen kanssa olo oli hetkessä tukala. Tajusin heti, että tästä tulisi pitkä matka.

Maisemat olivat varmasti kauniit, vaikka en niistä kauheasti muistakaan, mutta perille Rondaan kuitenkin pääsin ihan kunnialla reilun tunnin bussimatkan jälkeen.

Samaa virhettä aamupalan kanssa en kyllä uudestaan tee.

Ronda

Koska viipyisin Rondassa tosiaan vain yhden yön, olin valinnut majapaikan aivan kaupungin kuuluisimman nähtävyyden, Puente Nueve de Rondan kupeesta. Hotelli Don Miguelin huoneesta oli suora näkymä sillalle.

Ronda, Espanja.
Puente Nueve de Ronda iltavalaistuksessa hotellihuoneen ikkunasta kuvattuna. Ronda, Espanja.
Ihan kiva näkymä oli aamiaishuoneestakin.

1700-luvulla rakennettu vanha silta, huikea sillalta avautuva maisema sekä hotellin uskomattoman hieno sijainti tekivät lyhyestä Rondan vierailusta ikimuistoisen.

Puente Nueve de Ronda.
Ronda, Espanja.
Ronda, Espanja.

Toistan näissä Espanjan jutuissa varmasti itseäni, mutta jos haluat matkustaa tähän upeaan paikkaan talvella, jolloin muista turisteista ei ole aina edes etäistä näköhavaintoa, niin varaudu siihen, että ilma on todella kylmä. Ronda on vuoristossa ja jos Marbellassa oli ollut viileä keli, niin Rondassa taidettiin yöllä mennä jo pakkasen puolelle.

Me tulemme varmasti joku vuosi vierailemaan Rondassa koko perheen voimin, mutta yhtä varmasti teemme sen kesäaikaan. Mutta jos sinulla on tarpeeksi lämpimiä vaatteita matkassa, niin mikään ei estä tutustumasta tähän hienoon paikkaan myös talvella.

Jos tämä juttu aiheutti matkakuumetta, niin alla olevasta linkistä löydät siihen juuri sinulle sopivan lääkkeen. Hyvän ja edullisen hotellin etsiminen on paitsi hyödyllistä, myös hauskaa. Ole hyvä ja tutustu tarjouksiin:

Katso tämän hetken parhaat tarjoukset! Säästä jopa 45% trivago, maailman suurin hotellihaku. Vertaa hintoja yli 900.000 hotellin joukosta.

Ronda, Espanja.

Ehkä haluat tutustua myös näihin juttusarjoihin:

Suomen ympäri – lyhyt oppimäärä

Teneriffa

Matkalla Pohjois-Italiassa

Terveiset Ukrainasta

2 comments

  1. Rihkamakoru- ja huivikauppiaisiin on vähän vaikea suhtautua. Tällaisia on yleensä tietyissä paikoissa todella paljon ja kun ottaa katsekontaktia, on varsin vaikeaa ”päästä näistä eroon” ostamatta jotain, jota ei tarvitse. Toisaalta tosiaan tiedostaa sitten sen, että näiden ihmisten tilanne on todella hankala.

    1. Joo, olet oikeassa, tämä ei ole mikään mustavalkoinen asia. Itselläni raja menee siinä, että ranteeseeni ei todellakaan pujoteta mitään onnenkorua ja sitten vaadita hintaa siitä. Mutta tuon matkan jälkeen olen kyllä ottanut ainakin katsekontaktin sekä rihkamamyyjiin että ravintoloiden sisäänheittäjiin eikä siitä mitään ongelmia ole syntynyt. Sen sijaan muutamakin hyvä keskustelu muistuu mieleen. Samanlaisia ihmisiä tässä kuitenkin kaikki ollaan ja yritetään itse kukin pärjätä jotenkin tässä elämässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *