KOKO PERHE REISSAA
Suomi

Kaikki tiet vievät Teijolle

Kaikki tiet vievät Teijolle

Teijon kansallispuisto on meitä lähinnä oleva retkeilyalue. Tästä on seurauksena, että kun haluamme lähteä pienelle retkelle emmekä oikein tiedä, minne mennä, hyvin usein löydämme itsemme lopulta juuri Teijolta. Välillä tuntuukin siltä, että kaikki tiet vievät Teijolle.

Meillä on Teijolla muutama suosikkipaikka. Kerroin jo Sahajärven pienestä saaresta, Kalasuntista https://reissuperhe.fi/paras-piknikpaikka/ ja nyt on vuorossa Totin luontopolku, sekin Sahajärven rannassa. Laitan tiedot tästä tuonne Minne mennä? -osioonkin, mutta tähän sen verran, että paras aloituspiste polulle on Sahajärven parkkipaikka, Teijontie 12, Salo.

Sahajärven ranta.
Haluatko kokeilla, millaista on nukkua riippumatossa?
Ilmainen toimitus kaikille yli 100 euron tilauksille!

Reitti suositellaan luonto.fi-sivustolla kiertämään vastapäivään, mutta opasteet polulla osoittavat myötäpäivään ja niin mekin olemme reitin aina kiertäneet. Sahajärven rannassa emme yleensä jatka varsinaisella reitillä vaan seuraamme aivan rantaa myöten kulkevaa polkua oikealle, jolloin päädymme Sahajärven pienelle uimarannalle. Rantaa pitkin reitti on ehkä vähän pidempi, mutta polku on lapsista ihan jännä ja sen varrella on pari kivaa piknikpaikkaa. Totin luontopolun varrella ei ole vessaa, mutta Sahajärven uimarannalta sellainen löytyy. Uimarannalta pääsee tietä pitkin helposti takaisin varsinaiselle reitille.

Polku Sahajärven rantaa pitkin uimarannalle.
Opastaulut ovat ihan hauskoja.
Sahajärven uimaranta.

Totin rengasreitti on vain reilun kilometrin pituinen ja helppokulkuinen (portaita on jonkin verran), joten se sopii lähes kaikille. Reitin varrella on pähkinäpensaslehtoa, vaikuttavia kallioseinämiä, patorakennelmia, siltoja, lampia ja tietysti ihan kunnon koski. Ainakin keväisin vesi virtaa koskessa sellaisella vauhdilla, että pauhun kuulee jo kaukaa. Virtaavassa vedessä on ihmeellinen taika, sitä voisi katsella vaikka miten pitkään. Lapsetkin yleensä mykistyvät hetkeksi ja heittelevät pieniä oksia virran vietäväksi.

Kevät.
Kesä.
Syksy.
Talvi. Puron yli pääsee näinkin, mutta tämä ei kuulu varsinaiseen reittiin. Lapset kyllä tykkäävät tästä sillasta.

Sahajärven uimaranta on pieni, mutta kyllä siitä uimaan pääsee. Jos paikalla on useampi porukka, se tuntuu jo ruuhkaiselta, joten ihan vain uimista varten emme yleensä tänne lähde. Viereisellä kalliolla on hyvä paikka syödä eväitä. Kallion lähellä olevalla kivellä oli joskus lokin pesä, mutta lokki oli ilmeisesti tottunut ihmisiin, koska ei tuntunut meistä häiriintyvän.

Reppureissaaja, valmismatkoista nautiskelija, road trip -seikkailujen ystävä,
luonnossa liikkuja, aktiviteettilomista pitävä tai työkseen paljon matkustava
– kaikki matkalla tarvitsemasi varusteet löydät meiltä.

Eväiden syöminen on lapsille tärkeä traditio. Ilman seikkailureppua ja eväitä ei kannata lähteä liikkeelle. Me puhummekin aina piknikistä. Minimissään se voi olla vesipullo ja pari keksiä, mutta yleensä kuitenkin esimerkiksi mehua, pähkinöitä, hedelmiä, leipää, lihapullia ja jos reitin varrella on mahdollista grillata, joskus myös nakkeja tai makkaroita. Pienempi lapsista tosin haluaa syödä nakkinsa karskisti ”raakana”, mutta se hänelle suotakoon.

Jouluinen piknik Sahajärven uimarannalla.

Jos haluaa seikkailla vähän enemmän, voi Sahajärven rantaan saapuessa poiketa kokonaan reitiltä ja kääntyäkin vasemmalle. Tällöin edessä on polkujen risteys ja kaksi vaihtoehtoa: joko kiivetä ylös kalliolle tai sitten jatkaa aivan rannassa. Molemmat polut voivat olla ihan pienten lasten kanssa haastavia, mutta meidän 5-vuotias on kyllä selvinnyt hyvin kummastakin. Kallion päällä voi pysähtyä vaikka piknikille ihastelemaan maisemaa. Rannan polku kulkee aivan veden tuntumassa; toisella puolella kallioseinämä, toisella puolella järvi. Välillä ollaan muutaman metrin korkeudella vedenpinnasta. Kallioseinämä on kyllä komea. Mutta please, älkää pudotko veteen!

Outwell Knightdale 8PA kahdeksan hengen teltta sopii vähän isommallekin perheelle!
Teltassa on kolme makuuhuonetta ja oleskelutila. 
Ilmainen toimitus kaikille yli 100 euron tilauksille!

Jos kulkee kumpaa tahansa polkua riittävän pitkälle (puolisen kilometriä), saapuukin jo Kalasuntin köysilossille ja voi piipahtaa sielläkin. Sahajärven parkkipaikalle on kuitenkin jaksettava kävellä takaisin, mikä kannattaa tietysti ainakin pienten lasten kanssa ottaa huomioon.

Nämä kolme kuvaa eivät siis ole Totin reitin varrelta. Kallion päällä tai rantapolulla täytyy pienten lasten kanssa olla varovainen.
Kallioseinämää rantapolulla Sahajärven padon ja Kalasuntin lossin välillä.

Meillä lapset ovat lähes aina valmiita lähtemään retkelle. Siihen on osaltaan syynä eräs tekijä, jonka voin nyt kaikille paljastaa. Lapsilla on viikossa pari pelipäivää, jolloin saa vapaasti pelata puhelimella pelejä, muina päivinä pelaaminen on kielletty. Paitsi, että autossa saa aina pelata. Automatkalla lapset eivät siis pahemmin maisemia katsele, mutta jos 5-vuotias tällä konstilla lähtee reippaasti kiertämään vaikka kuuden kilometrin lenkkiä, niin tulee siinä pelaamisen vastapainoksi aika lailla liikuntaakin.

Onko tämä Lomarenkaan kaunein mökki? Sepelkyyhky, Somero.

Jos et ole käynyt Teijon kansallispuistossa kertaakaan, kannattaa aloittaa juuri Totin luontopolulta. Opastauluissa kerrotaan hauskasti alueen eläinlajeista ja historiasta. Vaarana tietysti on, että sinulle tapahtuu kuten meille eli kohta tuntuu siltä kuin kaikki tiet veisivät Teijolle. Mutta älä pelkää, hyvä puoli asiassa on se, että Teijo on oikeasti kiinnostava ja monipuolinen paikka.

Jos tykkäsit tästä jutusta, käy Facebookissa tykkäämässä myös sivustamme, niin pääset helposti lukemaan seuraaviakin juttuja ja vinkkejä. Voit myös jakaa Facebook-julkaisujamme kavereillesi, jos arvelet heidän tällaisista koko perheen seikkailuista pitävän.

http://facebook.com/Reissuperhe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *