Ukraina

Kuvia Kiovasta

Kuvia Kiovasta

Kiova, Ukraina. Löysin arkistosta kuvia Kiovasta ensimmäiseltä Ukrainan matkaltani 2015. Tuntuu epätodelliselta, että tätä upeaa kaupunkia, näitä taloja ja katuja, tavallisia kiovalaisia ihmisiä, pommitetaan nyt surutta. Sota on alkukantaista, rujoa ja järjetöntä. Kaikki, mitä on vuosien aikana rakennettu, murjotaan rikki. Ihmiselämällä ei ole mitään arvoa.

Kiova, Ukraina.

Huhtikuussa 2015 olimme Kiovan viisumikeskuksessa hankkimassa lupapapereita tytön Suomeen muuttamista varten. Päivä oli ollut pitkä ja vaikea, mutta monen epätoivoisen käänteen jälkeen kaikki alkoi lopulta loksahtaa paikoilleen. Enää puuttui pakollinen matkavakuutus.

Aikataulu oli tiukka, joten kun kuulimme, ettei viisumikeskuksesta hankittu matkavakuutus kelvannutkaan Suomessa, emme tienneet, mitä tehdä.

Kiova, Ukraina.

Mistä saisimme nopeasti matkavakuutuksen? Ulkona näimme taksin ja pyysimme kuljettajaa viemään meidät lähimpään vakuutusyhtiöön. Kuljettaja kuitenkin pyöritteli vain päätään; ilman osoitetta hän ei pystyisi auttamaan.

Viisumikeskuksen vieressä oli valtava pilvenpiirtäjä ja jostakin syystä vaimo päätti käydä kysymässä sieltä apua. Pitkän keskustelun jälkeen info-pisteen asiakaspalvelija ohjasi meidät turvaovien läpi hissille. Nousimme ylimpään kerrokseen, mihin sillä hissillä pääsi. Avoimessa tilassa oli ikkunoita kolmeen suuntaan ja tunnelma oli rauhallinen; vain muutama ihminen teki töitä tietokoneiden äärellä.

Ystävällinen nainen, joka otti meidät vastaan, kertoi, että joutuisimme hetken odottamaan. Hän esitteli meille valtavista ikkunoista avautuvaa maisemaa ja sanoi, että jos teillä on kamera, niin ottakaa ihmeessä kuvia.

Kiova, Ukraina.
Kiova, Ukraina.
Kiova, Ukraina.

Pääsimme pian virkailijan luokse ja hän teki meille tarvittavan vakuutuksen. Hinta oli alle 20 euroa. Kun maksoimme käteisellä, virkailija poistui pitkäksi aikaa jonnekin alakertaan hakemaan vaihtorahaa. Ymmärsimme hyvin, että paikka oli aivan väärä matkavakuutuksen tekemistä varten, mutta nämä ihmiset halusivat auttaa meitä.

Kaikkea, mitä pilvenpiirtäjän ikkunoista silloin näkyi, Venäjän armeija moukaroi nyt säälimättä. Sitä on vaikea käsittää ja käsitellä. On mahdotonta olla tuntematta syvää vihaa hyökkääjää kohtaan.

Haluan kertoa vielä viisauden, jonka äitini sanoi minulle muutama päivä sitten. Kun kauhistelin, että 70 prosenttia venäläisistä kannattaa Putinin hyökkäystä Ukrainaan (parhaillaan toivottavasti jo vähemmän), äitini totesi heti, että 30 % ei siis kannata. Suuressa maassa se tarkoittaa miljoonia ihmisiä. Pidetään se mielessä myös silloin, kun tapaamme Suomessa asuvia venäläisiä. Haluan ainakin ajatella, että kannatusprosentti täällä on pienempi. Jokainen vastatkoon vain omasta mielipiteestään ilman yleistyksiä.

Kiova, Ukraina.
Kiova, Ukraina.

Tähän loppuun vielä pari lausetta, jotka kirjoitin muutama päivä sitten jonkin toisen jutun kommentteihin:

Olen ollut Venäjällä kaksi kertaa ja Ukrainassa neljä kertaa, joten en ole mikään asiantuntija, mutta ero ilmapiirissä on kyllä silmiinpistävä. Venäjä on diktatuuri, jossa kansa pelkää Putinia ja Putin pelkää kansaa. Ukraina on vapaa maa ja se näkyy myös ihmisten kasvoilta. Pahalta tuntuu, että he joutuvat nyt taistelemaan yksin vapautensa puolesta.

Jos Venäjän annetaan tuhota maan tasalle koko Ukraina, kukaan meistä ei sen jälkeen pysty enää katsomaan peilistä itseään silmiin.

Slava Ukraini!

Tästä pääset lukemaan jutun Terveiset Ukrainasta.

2 comments

  1. Oho, tuo on kyllä yllättävää, että noinkin suuri osa venäläisistä kannattaa hyökkäystä Ukrainaan. Varmaan prosentti tosiaan kuitenkin pienenee, kun pakotteet purevat entistä vahvemmin ja hankaloittavat tavallisten venäläisten elämää.

    1. Tuo 70% perustui Hesarin artikkeliin 1. maaliskuuta. Riippumattoman tutkimuskeskus Levadan johtaja arvioi jutussa, että suurin osa venäläisistä on Putinin takana ja Venäjän valtion omistaman Vtsiom-tutkimuslaitoksen mukaan luku oli 68 %. Toivon, että kannatus on nyt jo vähäisempää. Suuria odotuksia sen suhteen minulla ei ole, koska oman kokemukseni mukaan vuosikymmeniä Suomessa asuvat venäläisetkin katsovat pelkästään venäläisiä kanavia ja uskovat kaiken sen roskan. Sekään ei auta, että esim. Yle lähettää uutisia venäjäksi, koska (suora sitaatti:) ”kuva Venäjästä on niissä väärä eikä niitä sen vuoksi pysty katsomaan”. Mutta kuten tuolla jutussa kirjoitin, jokainen vastatkoon vain omasta mielipiteestään, yleistää ei saa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *