Suomi

Mikä on leirintämökki?

Mikä on leirintämökki?

Savotta Camping. Koskenselän Lomakylä. Camping Sysmä. Jos suunnittelet ensi kesäksi matkaa kotimaassa ja etsit edullista majoitusta, törmäät usein sanaan leirintämökki. Millaisen majapaikan 50-70 eurolla/yö voi saada? Tässä jutussa kerron muutaman esimerkin avulla, mitä tavallinen leirintämökki normaalisti sisältää ja toisaalta, mitä niihin ei yleensä kuulu.

Leirintämökki, Koskenselän Lomakylä.
Leirintämökki, Camping Sysmä.

Teimme viime kesänä 12 päivän reissun kotimaassa ja majoituimme muutaman yön myös leirintämökeissä. Esittelen tässä jutussa kolme erilaista mökkiä. Kaikki ovat suunnilleen saman kokoisia ja hintaisia (noin 60 €/yö), mutta erilaisten käytännön ratkaisujen takia mökit eroavat kuitenkin huomattavasti toisistaan.

Lue myös juttu Unelmien vuokramökki.

Ylimpänä olevassa artikkelikuvassa oleva leirintämökki sijaitsee Kemissä, lomakylässä nimeltä Savotta Camping. Seuraava leirintämökki löytyy Puumalasta Koskenselän Lomakylästä ja kolmas, yllä oleva leirintämökki on Camping Sysmässä.


Alla olevasta mainoksesta löydät myös leirintämökkien tämän vuoden hintoja:


Leirintämökit sijaitsevat yleensä leirintäalueella ja ovat käytössä vain kesäaikaan. Kaikkein pelkistetyimmässä muodossa leirintämökki on vain seinät, katto ja sängyt eli vähän säänkestävämpi vaihtoehto teltalle. Tyypillistä on, että leirintämökissä vesi ei tule sisälle eikä mene ulos. Omaa WC:tä ei ole. Varusteisiin kuuluu yleensä jääkaappi, mikro ja kahvinkeitin; joskus myös yksikertainen keittolevy.

Leirintämökin läheisyydestä löytyykin aina yhteiset WC- ja suihkutilat sekä yhteiskeittiö, jossa voi laittaa ruokaa, syödä, tiskata astiat jne. Lakanat ja pyyhkeet eivät yleensä kuulu hintaan, samoin loppusiivous on tehtävä itse.

Savotta Camping

Savotta Campingin leirintämökissä oli pieneen tilaan saatu oma soppi vanhemmille ja lapset nukkuivat kerrossängyssä. Tästä leirintämökistä löytyi myös kunnollinen keittolevy, kattiloita ruoanlaittoa varten sekä ruokailuvälineet. Yhteiskeittiö, WC- ja suihkutilat täyttivät ainakin minimivaatimukset.

Leirintämökki, Savotta Camping, Kemi.
Leirintämökki, Savotta Camping, Kemi.

Savotta Campingissä oli välineitä vuokrattavana monenlaiseen aktiviteettiin, esimerkiksi melontaa tai jousiammuntaa olisi päässyt kokeilemaan (alla). 

Savotta Camping, Kemi.

Koskenselän Lomakylä

Koskenselän Lomakylän leirintämökissä kaikki nukkumapaikat oli sijoitettu kerrossänkyihin takaseinälle. Keittiöstä löytyi sekä mikro että pieni keittolevy. Myös ruoanlaitto- ja ruokailuvälineitä oli kaapeissa runsaasti.

Koskenselän Lomakylä, Puumala.

WC- ja suihkutiloja oli useammassakin paikassa, lähin oli muutaman kymmenen metrin päässä mökistämme, ja kaikki toimi normaalisti. Koska laitoimme ruokaa mökissä, emme käyttäneet yhteiskeittiötä lainkaan.

Vaikka leirintämökit olivat lähekkäin, ne oli kekseliäästi sijoitettu vähän lomittain siten, että jokaisella oli oma pikku siivunsa kauniista järvimaisemasta (alla).

Koskenselän Lomakylä, Puumala.
Koskenselän Lomakylä, Puumala.

Camping Sysmä

Camping Sysmän leirintämökki oli tarkoitettu jopa kuudelle hengelle, mutta aika ahtaalta se tuntui, vaikka meitä oli vain neljä. Kuten tuolta ylempänä olevasta kuvasta näet, leirintämökit olivat ympyrässä tasaisella kentällä, joten jos halusi istua terassilla vaikka kahvilla, näkymänä olivat naapurit, jotka istuivat terassilla kahvilla. Mitään ruoanlaittoon liittyviä välineitä ei mökistä löytynyt.

Camping Sysmä.

Vastapainona kaikelle tälle yhteistilat (myös uimaranta) olivat huippuluokkaa. Laitoimme ruokaa modernissa ja viihtyisässä yhteiskeittiössä ja myös ruokailimme siellä (alla).

Camping Sysmä

Kuten huomaat, niin vaikka hinta ja neliömäärä olisivat suurin piirtein samat, jokainen leirintämökki on kuitenkin omanlaisensa. Jos haluat lukea pitkän version viime kesän matkastamme, niin se löytyy täältä: Suomen ympäri 12 päivässä.

Kiitokset seurasta! Toivottavasti tästä jutusta oli sinulla iloa ja hyötyä.

Tammikuussa vietimme muutaman viikon Ukrainassa. Edellisestä matkasta oli aikaa kolme vuotta ja oli hienoa huomata, millaisin harppauksin asiat olivat menneet Ukrainassa eteenpäin. Sitä pahemmalta tuntuu nyt, kun Venäjä pommittaa kaiken raunioiksi. Jos haluat lukea juttujamme Ukrainasta, se onnistuu esimerkiksi tästä: Terveiset Ukrainasta.

Jos pystyt, auta Ukrainaa.

Kilpisjärvi, Finland.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *