Vinkki 20: Suomenlinna, Helsinki
Kauppatori, Helsinki
Suomenlinnaan pääsee lautalla, joka lähtee Kauppatorilta, noin Presidentinlinnan kohdalta. Autolle voi olla vaikea löytää parkkipaikkaa ihan läheltä, joten paras vaihtoehto tulla Helsinkiin on varmasti bussi tai juna. Me olemme joskus tehneet niin, että olemme jättäneet auton aika kauas, joskus jopa ilmaiselle paikalle, ja tulleet sieltä sitten ratikalla Kauppatorille. Sama lippu kelpaa myös lautalla, kunhan muistaa aikarajan.
Suomenlinnaan mennään lautalla. Se on jo itsessään kiinnostava kokemus ja viimeistään siellä tajuaa, miten merellinen kaupunki Helsinki on. Kallioita, linnoituksia ja kauniita maisemia. Vesikko on Suomen ainoa sukellusvene.. Vanhoja tykkejä on sekä sisällä että ulkona. Lapset tykkäävät salakäytävistä ja niitähän Suomenlinnasta löytyy. Osa niistä on aika hämäriä, joskus märkiä ja vaikeakulkuisiakin, mutta sitäkin jännittävämpiä. Ellet ole vielä käynyt Suomenlinnassa, niin kannattaa lisätä se Helsingin reissun käyntikohteisiin.
Vinkki 19: Latokartanon koski, Perniö, Salo
Hästöntie 140, Perniö
Tässä vielä tarkempia ohjeita: tieltä 52 käännytään siis Hästöntielle, jolta reilun kilometrin ajon jälkeen, noin Hästöntie 140 kohdalta (kasvihuoneiden jälkeen) käännytään jyrkästi vasemmalle. Parkkipaikka ja opastaulu ovat heti mutkan takana.
Latokartanonkoski tekee varmasti kävijään vaikutuksen. Varsinkin keväällä ja syksyllä koskessa virtaa vettä ihan kunnolla. Koskea kiertää myös lyhyt ja kohtalaisen helppokulkuinen luontopolku. Vuonna 1805 rakennetun myllyrakennuksen rauniot. Lasten kanssa pitää tietysti aina olla varovainen. Mutta joskus vähän villimpikin vesseli rauhoittuu katselemaan ja ihmettelemään veden voimaa.
Vinkki 18: Häntälän notkot, Somero
Häntäläntie 322, Somero
Ylläoleva osoite vie sinut Häntälän kylätalolle, jonne voit jättää auton. Talolla on myös kioski. Talolta kuljetaan ensin hetki tienlaitaa, jonka jälkeen siirrytään jokinotkoon vievälle polulle. Alueella laidunnetaan lehmiä, joten koiran kanssa tänne ei voi tulla. Erilliselle, metsässä kulkevalle Peuranpolulle voi ottaa myös koiran mukaan. Reitti on noin kolmen kilometrin pituinen. Reitin varrella on laavu. Reitti vie sinut laavulle (tien toisella puolella), josta voi palata takaisin kylätalolle joko samoja polkuja pitkin tai sitten tienlaitaa kävellen.
Vinkki 17: Kaukolanharjun näkötorni & Saaren kansanpuisto
Portaantie 464, Tammela .
Albert Edelfelt: Kaukolanharju auringonlaskun aikaan .
Maisema samalta paikalta kuin Edelfeltin maalauksessa. Näkötornille joutuu vähän kiipeämään, mutta matka on vain muutama sata metriä. Näkötornin huipulta avautuu huikea maisema. Saaren kansanpuistossa Suujärven ympäri kulkee kaunis polku. Polku kulkee harjun laella, toisella puolella on Määrlammi, toisella puolella Suujärvi. Puistossa on hyvä uimaranta. Alueelta löytyy myös kioski ja ravintola.
Vinkki 16: Kiilan uimaranta, Kemiönsaari
Granvikintie 61, Kemiönsaari .
Kiilan ranta on pieni, mutta kaunis uimapaikka Kemiönsaarella. Ranta on matala ja sopii hyvin lapsille. Keskellä rantaa hiekkapohja, oikeassa reunassa enemmän savea. Vasen reuna rannasta on yksityisaluetta. Uimakoppeja, vessa ja lasten leikkipaikka löytyy.
Vinkki 15: Söderlångvikin kartano
Amos Anderson tie 2, Kemiönsaari
Muutaman kilometrin päässä esimerkiksi Ölmosin uimarannalta sijaitsee Söderlångvikin kartano. Se on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Ravintolan vieressä on pieni, mutta kiva lasten leikkipaikka. Kartanon alueilla on yli 33000 omenapuuta. Kyllä, tämä on autotalli. Päärakennuksessa on museo sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä. Myös lasten kanssa voi käydä museoissa. Joskus se on vähän vaikeaa, mutta seuraavalla kerralla ehkä jo helpompaa. 5-vuotias mietti kovin, mikä maalaus oli hänen suosikkinsa. Hän kyseli myös, miksei olohuoneessa ole telkkaria? Kartanon puistoon on vapaa pääsy. Alueelta löytyy myös luontopolkuja, esimerkisi viiden kilometrin reitti kallion päällä olevalle laavulle. Sinne menemme vielä joskus.
Vinkki 14: Mustion linna & puisto
Hållsnäsintie 91, Raasepori
Lähellä on myös kiva lasten leikkipaikka ja pieni uimaranta:
Hållsnäsintie 51, Raasepori
Mustion linnan englantilaistyyliseen puistoon on vapaa pääsy ympäri vuoden. Itse linnassa eli kartanossa on museo. Alueelta löytyy myös hotelli ja ravintola. Me poikkesimme toukokuussa linnan puistossa piknikillä. Kelluva lummepolku oli lapsista kiva. Kauniissa ympäristössä oli lapsistakin kiva kävellä.
Vinkki 13: Paimion luontopolku
Luontopoluntie 54, Paimio
https://www.google.fi/maps/place/Paimion+luontopolku/
Paimion luontopolku on noin neljä kilometriä pitkä. Suurin piirtein polun puolivälissä on näkötorni, nuotiopaikka ja laavu. Reitin alussa on pienen pieni avoin museo ja loppupuolelta löytyy sota-aikainen korsu. Alkuosa on helppokulkuista. Ennen näkötornia maasto alkaa muuttua kallioiseksi. Näkötorni on ihan turvallinen, mutta lasten kanssa täytyy tietysti aina olla varovainen. Polun varrelta löytyy myös jääkauden aikaansaama pirunpelto. Loppuosa reitistä on vähän vaativampaa, mutta samalla kiinnostavaa. Paimion luontopolku on monipuolinen, kiinnostava ja hyvin hoidettu retkeilyreitti.
Vinkki 12: Yyteri
Kortejärventie 19, Pori
Lue lisää: https://reissuperhe.fi/telttaretki-yyteriin/
https://www.google.fi/maps/place/Kortej%C3%A4rventie+19,+28840+Pori/
Yyteri ei esittelyjä kaipaa. Se on klassikko, johon kannattaa kyllä tutustua ellei vielä ole käynyt. Rannalle! Dyynien keskeltä löytyy aina suojaisa paikka piknikille. Ilmainen parkkipaikka on iso ja lähellä rantaa. Alueelta löytyy kaikki tarvittavat palvelut. Majoitusvaihtoehtoja on telttailusta kylpylään.
Vinkki 11: Totin luontopolku, Teijon kansallispuisto
Teijontie 12, Salo
Lue lisää: https://reissuperhe.fi/kaikki-tiet-vievat-teijolle/
https://www.google.fi/maps/place/Teijontie+12,+25570+Salo/