Ukraina

Puistoilijat huomio! – Sofian puisto

Puistoilijat huomio! – Sofian puisto

Mietin, mitä sanaa voisi käyttää ihmisistä, jotka tykkäävät puistoista. Nettiä selaamalla löysin sitten tuon sanan, puistoilija. En oikein osaa sanoa, miltä ”puistoilija” suussa maistuu, mutta sain ainakin huomiosi ja toivottavasti kuulut myös kohderyhmään. Jos nimittäin rakastat kauniita puistoja, Sofian puisto Ukrainassa on paikka, johon sinun kannattaa joskus tutustua.

Sofian puisto tai oikeammin Sofiyivka sijaitsee Umanissa, joka taas on pienehkö, mutta tärkeä risteyskaupunki Keski-Ukrainassa, suunnilleen Kiovan ja Odessan puolivälissä. Uman on muutenkin kaunis ja kiinnostava paikka, mutta Sofian puisto on sen ehdoton helmi.

Puistolla on mielenkiintoinen historia. Sen on perustanut 1796 puolalainen kreivi Stanislaw Potochi lahjaksi tulevalle vaimolleen, kreikkalaissyntyiselle Sofialle. Kuka oli siis tämä Sofia Potocka (alkujaan Clavone), johon kreivi oli niin umpirakastunut, että oli valmis rakennuttamaan hänelle 170 hehtaarin puiston? Yritin googlailla, mutta löysin vain tämän englanninkielisen sivun: https://en.wikipedia.org/wiki/Zofia_Potocka. Jos historia kiinnostaa, niin käy lukaisemassa. En tiedä, miten luotettavia tiedot ovat, mutta jos kaikki pitää paikkaansa, niin aikamoinen tarina, jossa olisi aineksia vaikka elokuvaksi asti.

Sofiyivka, Uman.
Sofiyivka, Uman.
Sofiyivka, Uman.

Suuresta rakkaudesta oli siis ainakin kreivin puolelta kyse ja se näkyy myös puistossa. On kauniita lampia, patsaita, kaarisiltoja, saari huvimajoineen, vesiputous, suihkulähde ja niin edelleen. Kaikki on aikoinaan suunniteltu ja rakennettu täydellistä romanttista kävelyretkeä varten. Ja hyvin toimii edelleenkin. Alue on laaja, joten lapsillakin riittää avointa tilaa juosta ja paikkoja, joissa kiipeillä.

Puistossa on mahdollista vuokrata soutuveneitä tai mennä siipiratasaluksen kyytiin, mutta niissä emme ole käyneet. Pientä maksua vastaan on myös mahdollista pukeutua aikakauden mukaisiin vaatteisiin, jolloin puiston romanttiseen tunnelmaan pääsee vielä paremmin kiinni.

Sofiyivka, Uman.
Sofiyivka, Uman.
Sofiyivka, Uman.
Sofiyivka, Uman.
Sofiyivka, Uman.
Sofiyivka, Uman.

Olemme käyneet puistossa myös talvella, mutta onhan jokainen puisto tietysti kesällä parhaimmillaan. Talvella sisäänkäynnistä ei ainakaan sillä kertaa peritty mitään maksua (ei se kesälläkään ole kuin muutama euro) ja kaunista siellä oli silloinkin.

Sofiyivka, Uman. Talvella puistossa on hiljaista ja kaunista.

Puisto on kaunis ja sillä on kiinnostava tarina, mutta miten sinne pääsee? Parhaillaan tilanne on mikä on, mutta kun kaikki taas vähän normalisoituu, niin Kiovaan pääsee parin tunnin lennolla Helsingistä joko suoraan tai Riikan kautta. Kiovasta Umaniin on matkaa noin 200 kilometriä, jonka voi kulkea vaikka bussilla. Löysin netistä sivuston nimeltä GetYourGuide, josta löytyy päiväretkiä Kiovasta Umaniin hintoineen päivineen. Jos kiinnostaa, voit käydä katsomassa, mutta sivuston luotettavuudesta minulla ei ole tietoa. Jos olet joka tapauksessa menossa matkalle Kiovaan, niin päiväretken mahdollisuus Umaniin ja Sofian puistoon kannattaa kyllä selvittää.

Jonkin verran omatoimisuutta siis vaaditaan, jos haluaa Sofian puistoon tutustua. Tiedän, että Suomessa on paljon ihmisiä, jotka rakastavat puistoja ja joille on myös tarjolla valmismatkoja Euroopan puistoihin. Jos joku matkanjärjestäjä sattuisi tämän jutun lukemaan, niin Sofian puisto kannattaa kyllä painaa uusia matkoja suunniteltaessa mieleen. Se on tutustumisen arvoinen paikka.

Jos tykkäsit tästä jutusta, käy Facebookissa tykkäämässä myös sivustamme, niin pääset helposti lukemaan seuraaviakin juttuja & vinkkejä. Voit myös jakaa Facebook-julkaisujamme kavereillesi, jos arvelet heidän tällaisista koko perheen seikkailuista pitävän. Voit seurata meitä myös Blogit.fi-sivustolla.

https://www.facebook.com/Reissuperhe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *