Suomi

Suomen ympäri 12 päivässä – alkusanat

Suomen ympäri 12 päivässä – alkusanat

Tämä on varmasti kaikille matkallelähtijöille tuttu tilanne: kaikki on pakattu mukaan, koko perhe istuu jo autossa, mutta vielä käydään läpi jotakin outoa listaa (suola, puhelimen laturi, uimahousut tms.) asioista, joita ei ainakaan saisi unohtaa. Sitten viimein tulee se hetki, jolloin joku sanoo ääneen, että jos jotain unohtuu, niin sitten unohtuu. Nyt mennään!

Kun veimme ennen tätä matkaa pari kukkaa äidilleni hoitoon, hän sanoi, että hänestä paras hetki reissatessa on juuri tämä matkallelähtö. Matkustamisessa on monia hyviä hetkiä, alkaen matkan suunnittelusta ja päätyen vaikka matkakuvien selailuun vuosia myöhemmin, mutta lähdön hetkeen liittyy kyllä erityistä taikaa. Vaikka matkareitti olisi tarkkaan suunniteltu ja kaikki yöpymispaikat varattuna – kuten meillä tällä kertaa – koskaan ei voi etukäteen tietää, miten matka tulee sujumaan ja mikä tulee olemaan matkan huippuhetki; se, josta puhutaan vielä vuosia myöhemmin. Jokainen matka, pieni tai suuri, on aina omanlaisensa seikkailu.

Eräänä heinäkuisena sunnuntaiaamuna kello 10 oli meidän nelihenkisen reissuperheemme vuoro kokea tuo taianomainen hetki. Edessä olisi 12 tiivistä matkapäivää Suomen ympäri. Jos jotain unohtuu, niin sitten unohtuu. Moottori käyntiin ja keula kohti tuntematonta!

Matkareittimme tulisi olemaan seuraavanlainen:

Koti – Tammela – Vääksy – Pulkkilanharju – Sysmä – Mikkeli – Puumala – Savonlinna – Punkaharju – Outokumpu – Koli – Sotkamo – Kuusamo – Sodankylä – Kilpisjärvi – Ylläs – Rovaniemi – Kemi – Kalajoki – Seinäjoki – Koti.

Ruka, Kuusamo

Alunperin tarkoitus oli piipahtaa Norjan puolella parin yön verran, mutta koronatilanteen takia päätimme muutama viikko ennen matkaa, että perumme sen. Uutiset tuntien jonottamisesta rajalla tai mahdolliset maahantulorajoitusten pikaiset muutokset olivat meille liikaa. Emme halunneet lasten kanssa matkustaessa ottaa sitä riskiä, että joko Norjaan mennessä tai Suomeen palatessa tulisi jotakin ongelmia. Ajattelimme, että asia oli parempi päättää jo ennen matkaa, niin ei tarvitse sitten reissun päällä pähkäillä, mitä oikein on tarkoitus tehdä.

Norjan puolelle olisimme loppujen lopuksi päässeet ilmeisesti ihan ongelmitta ( ja takaisinkin), mutta näin jälkikäteenkin ajateltuna ratkaisu oli varmasti oikea. Tästä suunnitelmanmuutoksesta seurasi kuitenkin pieniä ongelmia Booking.comin kanssa sekä positiivinen yllätys varamajoituksen suhteen Kilpisjärvellä. Kerron näistä molemmista sitten ajallaan.

Puumala

Toinen viime hetken muutos matkasuunnitelmiin tehtiin vain pari päivää ennen matkaa. Tarkoitus oli ollut yöpyä Kuusamon Juumassa kaksi yötä teltassa, mutta kun katsoimme sääennusteita, päätimme jättää teltan kokonaan kotiin. Varsinkin silloin, kun matkustaa lasten kanssa, ei kannata tehdä asioista liian vaikeita. Pieni karhunkierros sateessa ja sen jälkeinen yö teltassa olisi ollut juuri sitä. Otimme siis varman päälle ja telttailun sijaan varasimme kahdeksi yöksi edullisen mökin Rukan läheltä. Tällä matkalla majoittuisimme siis yhden yön kylpylähotellissa, kaksi yötä kodassa sekä kahdeksan yötä erilaisissa mökeissä, joista yksi tosin paikan päällä paljastui huoneistoksi, mutta siitäkin myöhemmin.

Jos olet kiinnostunut kotimaan matkailusta, suunnittelet Lapin matkaa ensi kesäksi tai ihan muuten vaan tykkäät lukea matkakertomuksia, niin tervetuloa mukaan seikkailuun!

Kilpisjärvi

Seuraa meitä Blogit.fi-sivustolla tai Facebookissa. Kiitos, jos jaat Facebook-julkaisujamme myös kavereillesi!

Jatka tästä sarjan seuraavaan osaan: Suomen ympäri 12 päivässä – osa 1

2 comments

    1. Joo, ymmärrän hyvin, että näin tiukka aikataulu ei kaikille sovi, mutta meille ilmeisesti sopii, koska tämäkin reissu onnistui niin hyvin. Vaimo on kotoisin Ukrainasta ja tarkoituksena oli tosiaan yhden matkan aikana kiertää koko Suomi, tehdä sellainen once in a life time -retki, niin ei tarvitse sitten enää uudestaan lähteä tien päälle. No, toisinhan tässä kävi, varsinkin Kilpisjärvi teki sellaisen vaikutuksen, että parin vuoden päästä (kun poika on vähän vanhempi) lähdemme varmasti uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *