Suomi

Suomen ympäri – lyhyt oppimäärä

Suomen ympäri – lyhyt oppimäärä

Tammela, Vääksy, Mikkeli, Savonlinna, Punkaharju, Koli, Sotkamo, Kuusamo, Sodankylä, Kilpisjärvi, Ylläs, Rovaniemi, Seinäjoki. Siinä tiivistettynä matkareittimme viime kesän Suomen kierroksella. Jos suunnittelet kesäksi kotimaan matkailua, niin ole hyvä ja kerää vinkit talteen.

Voit siirtyä alla olevasta linkistä lukemaan koko juttusarjan tai sitten voit poimia tästä jutusta vain sinua kiinnostavat kohteet. Tervetuloa mukaan!

Lue Suomen ympäri 12 päivässä – alkusanat.

1. päivä

Koti-Tammela-Vääksy-Sysmä.

Kaukolanharju, Tammela, Finland.

Ensimmäisenä matkapäivänä pysähdymme Saaren kansanpuistossa Tammelassa ja kiipeämme Kaukolanharjun näkötorniin. Vietämme myös kiinnostavan iltapäivän Vääksyn kanavalla, ihastelemme Pulkkilanharjun upeita maisemia Asikkalassa ja saavumme ensimmäiseen majapaikkaamme Sysmässä. Auton mittariin kertyy päivän aikana 238 kilometriä.

Lue Suomen ympäri 12 päivässä – osa 1.

2. päivä

Sysmä-Mikkeli-Puumala.

Visulahti, Mikkeli.

Toisen matkapäivän aamuna valmistamme ja syömme tuhdin aamiaisen Camping Sysmän yhteiskeittiössä, sillä tänään tarvitsemme energiaa. Parin tunnin ajomatkan jälkeen saavumme Mikkelin Visulahteen ja tarkoituksena on viettää koko päivä huvipuistossa. Illaksi ajamme seuraavaan yöpaikkaamme Puumalaan, Koskenselän lomakylään, missä meitä odottaa täydellinen leirintämökki. Päivän aikana ajokilometrejä kertyy 185.

Lue Suomen Ympäri 12 päivässä – osa 2.

3. päivä

Puumala-Savonlinna-Punkaharju-Outokumpu.

Olavinlinna castle, Finland.

Kolmantena matkapäivänä sanomme heipat Koskenselän mukavalle lomakylälle, yritämme löytää Olavinlinnasta muutakin kuin vessoja, poikkeamme kesäiselle piknikille Punkaharjun uskomattomiin maisemiin ja suuntaamme lopulta kohti Outokumpua, jossa yövymme ”Tsernobyl”-mökissä Viinijärven rannalla. Auton mittariin kertyy tänään 267 kilometriä.

Lue Suomen ympäri 12 päivässä – osa 3.

4. päivä

Outokumpu-Koli-Sotkamo-Kuusamo.

Hiukan uimaranta, Sotkamo.

Neljäntenä matkapäivänä suuntaamme jo aikaisin aamulla kohti Kolia. Ukko-Kolin kallioilla syömme tukevan aamiaisen edessämme yksi Suomen tunnetuimmista maisemista. Tällä kertaa emme viivy Kolilla pitkään vaan suuntaamme heti aamupalan jälkeen kohti pohjoista. Matkalla heitämme hyvästit helteille Sotkamossa, sekoilemme navigaattorin kanssa ja kyllä, tänään vihdoin näemme ensimmäiset porot Kuusamossa! Ajokilometrejä kertyy päivän aikana 525.

Lue Suomen ympäri 12 päivässä – osa 4.

5. päivä

Pieni karhunkierros.

Pieni karhunkierros, Kuusamo, Finland.

Viidennelle matkapäivälle on asetettu vain yksi tavoite: Pienen karhunkierroksen kiertäminen ja vielä siten, että kaikille jää retkestä hyvä mieli. 12 kilometrin lenkki tulee olemaan viisivuotiaalle kohtalainen haaste, mutta aikaa reitin kiertämiseen on koko päivä. Tänään auton mittariin kertyy vain 60 kilometriä.

Lue Suomen ympäri 12 päivässä – osa 5.

6. päivä

Kuusamo-Luosto-Sodankylä-Kilpisjärvi.

Poro, Pyhä-Luosto.

Kuudennen päivän matkasuunnitelma on yksinkertainen: lähdemme Rukalta aikaisin liikkeelle, syömme aamiaista Kemijärvellä ja pysähdymme Sodankylässä ostoksilla sekä ottamassa pari nostalgiakuvaa. Sen jälkeen vain ajamme ja ajamme, kunnes saavumme Kilpisjärvelle. Siellä meitä pitäisi odottaa matkan ensimmäinen mökki, jossa on sauna. Kilometrejä kertyy mittariin 590 ja poroja näkyy matkan varrella lähes yhtä paljon.

Lue Suomen ympäri 12 päivässä – osa 6.

7. päivä

Kolmen valtakunnan rajapyykki.

Kilpisjärvi, Finland.

Seitsemäntenä matkapäivänä lähdemme mökiltä tarkoituksenamme kiivetä Saanalle, mutta vauhdissa vaihdamme suunnitelmaa ja kohta olemme jo Malla-laivan kyydissä matkalla kohti Koltalahtea. Edessä on pari tuntia reipasta patikointia Kolmen valtakunnan rajapyykille ja takaisin, yhteensä kuusi kilometriä. Retkeltä palattuamme siirrymme kahdeksi yöksi asumaan kotaan. 

Lue Suomen ympäri 12 päivässä – osa 7.

8. päivä

Saana.

Saana. Kilpisjärvi. Finland.

Kahdeksas matkapäivä alkaa nokipannukahvien keitolla Tundrean Lomakeskuksen upeassa kodassa Kilpisjärvellä. Mukavammin ei päivää voisi aloittaa. Sää sen sijaan ei ole mukava. Asteita on alle kymmenen ja säännöllisin väliajoin sadekuurot piiskaavat kodan kattoa. Saanan valloitus ei tule meidän varusteillamme olemaan tänään helppoa.

Lue Suomen ympäri 12 päivässä – osa 8.

9. päivä

Pikku-Malla.

Yhdeksännen matkapäivän sää on aamusta lähtien sateinen ja kylmä. Kilpisjärvi haluaa selvästi näyttää meille, että vaikka on keskikesä, niin näillä leveysasteilla kaikki on mahdollista. Suunnitelmana on kuitenkin säästä huolimatta lähteä tänään retkelle Mallan luonnonpuistoon ja yrittää kiivetä Pikku-Mallalle. Sitä ennen sanomme haikeat hyvästit upealle kodallemme ja siirrymme viimeiseksi Kilpisjärven yöksi todelliseen huippumökkiin.

Lue Suomen ympäri 12 päivässä – osa 9.

10. päivä

Kilpisjärvi-Ylläs.

Kymmenentenä matkapäivänä on aika jättää Kilpisjärvi taaksemme. Haikeina hyvästelemme Saanan ja käännämme keulan kohti Yllästä ja Lapland Hotels Saagaa. Kolmena Kilpisjärvi-päivänä auton mittariin on kertynyt yhteensä 85 kilometriä eikä ajomatka tänäänkään ole kovin pitkä, vain 290 kilometriä.

Lue Suomen ympäri 12 päivässä – osa 10.

11. päivä

Ylläs-Rovaniemi-Kemi.

Toiseksi viimeisenä matkapäivänä tapaamme oikean Joulupukin! Tätä päivää poika on odottanut matkan alusta lähtien ja täytyy sanoa, että vierailu Joulupukin luona onkin paljon ennakko-odotuksia kiinnostavampi. Matkalla Ylläkseltä Rovaniemen kautta Kemiin auton mittariin kertyy tänään 320 kilometriä.

Lue Suomen ympäri 12 päivässä – osa 11.

12. päivä

Kemi-Kalajoki-Seinäjoki-Koti.

Matkamme 12. ja samalla viimeinen ajopäivä tulee olemaan koko reissun rankin, sillä mittariin kertyy tänään 785 kilometriä. Jutun lopusta löydät myös yhteenvetoa matkamme kustannuksista. Reitin puolessavälissä muistamme kaivaa esiin jo monta kertaa mainostamani Viimeisen illan periaatteen.

Lue Suomen ympäri 12 päivässä – osa 12.

Kota.

Täältä löydät varusteet kesän retkiin:

HALTI FARA 2 MID
HALTI FARA II W MID
HAGLÖFS TIGHT LARGE
OSPREY HIKELITE 26
FJÄLLRÄVEN GREENLAND TOP LARGE
DEUTER SPEED LITE 20

Lue myös Suomen ympäri – 12 kuvaa.

4 comments

  1. Todella kivan kotimaanmatkan olette toteuttaneet. Kokonaisuus sopisi meillekin hyvin, toki aikuisten kesken matkatessa patikoinnit voivat olla pidempiä. Mallan luonnonpuisto ja Kilpisjärven alue muutenkin on erittäin kaunista. Harmi, kun säät siellä eivät suosineet, mutta toivottavasti seuraavalla kerralla paistattelette auringossa.

    1. Kiitos viestistä! Kilpisjärven alue on tosiaan uskomattoman kaunis. Seuraavalla kerralla otamme mukaan kaikki mahdolliset lämpimät vaatteet, joten todennäköistä lienee, että silloin tosiaan paistattelemme vuorostaan helteessä.

  2. Olipas kivan oloinen reitti. Viikossa siitä voisi toteuttaa ihan vaikka vain tuon ”alaosan”. Pistetään mietintään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *