Suomi

Täydellinen rantapäivä – Ölmos

Täydellinen rantapäivä – Ölmos

Joissakin paikoissa tuntee olonsa heti kotoisaksi. Ölmosin ranta Kemiönsaarella on meille eräs sellainen paikka. Huomionarvoinen seikka on sekin, että aina ei tarvitse omistaa jotakin tunteakseen sen omakseen.

Laitoin jo aiemmin tietoja Ölmosista tuonne Minne mennä? -osioon, se on siellä Vinkki numero 1. Ranta on suosittu, mutta autolle on aina löytynyt tilaa tien varresta. Ensimmäiselle rannalle on autolta matkaa vain muutamia kymmeniä metrejä.

Ölmos, Kemiönsaari. Ensimmäiseltä rannalta löytyy lasten leikkipaikka, wc ja uimakoppeja.

Ölmosissa on siis kolme eri rantaa. Ensimmäiseltä rannalta löytyy vessoja, uimakoppeja, pöytiä sekä tietysti ihan hyvän kokoinen lasten leikkipaikka. Moni jääkin tähän ensimmäiselle rannalle ja niin mekin joskus teemme. Tältä rannalta löytyy kaikki, mitä täydelliseen rantapäivään tarvitaan.

Ölmos, Kemiönsaari. Matala, hiekkapohjainen ranta, pöytiä ja penkkejä. Täydellinen uimaranta.

Kun kävimme Ölmosissa ensimmäisen kerran, panin merkille vasemmalla olevan niemen ja mietin heti, että mitähän noiden kallioiden takana on. Ehkä tunnistatkin tämän syndrooman, joka saa ihmisen kävelemään/ajamaan joskus kilometrikaupalla, kun on pakko tietää, mitä tuolta seuraavan mutkan takaa löytyy? Sain lopulta koko perheen innostumaan pieneen tutkimusretkeen, kävelimme parin sadan metrin päässä olevalle niemelle ja niin löysimme rannan numero kaksi.

Ölmos, Kemiönsaari.

Seuraavalla kerralla marssimmekin suoraan tälle toiselle rannalle. Etsimme itsellemme hauskannäköisen pienen poukaman pyöreiden kallioiden keskeltä ja tunsimme heti, että tämä on meidän ikioma paikkamme. Luultavasti kymmenet ihmiset ajattelevat tästä poukamasta samalla tavalla kuin me ja se juuri onkin aika hienoa.

Ölmos, Kemiönsaari.
Ölmos, Kemiönsaari. Reissuperhe on valloittanut tämän kalliopoukaman.
Ölmos, Kemiönsaari.
Ölmos, Kemiönsaari.

Toiselta rannalta löytyy myös pöytä sekä grillipaikka. Kesällä täytyy tietysti ottaa metsäpalovaroitukset tarkasti huomioon. Lähin vessa on rantojen puolessavälissä noin 200 metrin päässä. Hiekkapohja ei tällä rannalla ole ehkä aivan niin täydellinen kuin 1. rannalla, mutta ranta on matala ja sopii hyvin lapsillekin.

Ölmos, Kemiönsaari. 2. ranta.

Lapset jaksavat polskia vedessä loputtomasti, mutta itse en ole mikään vesipeto, joten minulle tärkein osa täydellistä rantapäivää on itse paikka. Näiden ajan pyöristämien, ikivanhojen kallioiden vieressä kyllä viihtyy.

Ölmos, Kemiönsaari. Mustikka/mansikkapiirakka suoraan pakastimesta pitää laukussa muut ruoat sopivasti viileinä.
Ölmos, Kemiönsaari. 2. ranta
Ölmos, Kemiönsaari. 2. ranta

Mitä pidemmälle rantaa jatkaa, sen kivikkoisemmaksi se muuttuu, ja sitten onkin edessä taas seuraava niemi.

Ölmos, Kemiönsaari. Seuraavan niemen takaa löytyy 3. ranta.
Ölmos, Kemiönsaari.

Kolmas ranta on aina ollut melkein tai kokonaan autiona, kun olemme siellä käyneet. Ehkä pohja on kivikkoisempi kuin muilla rannoilla, emme ole kokeilleet. Mutta jos ensimmäisen rannan vilske alkaa käydä hermoille eikä toiselta rannaltakaan löydy sopivaa paikkaa, niin täällä on luultavasti vielä tilaa.

Meillä käytäntö on muotoutunut sellaiseksi, että ensin lapset leikkivät ensimmäisellä rannalla niin kauan kuin jaksavat, käyvät vessassa ja sitten jatketaan toiselle rannalle. Kolmannella rannallakin käydään yleensä joka kerta kurkistamassa, että onko se vielä paikallaan. Lähtiessä lapset voivat taas leikkiä hetken leikkipaikassa.

Ölmos, Kemiönsaari. 3. ranta.
Ölmos, Kemiönsaari. Kyllä, katsoin kartasta, että tuon niemen jälkeen ei ole enää hiekkarantoja.
Ölmos, Kemiönsaari. Tänne voisi joskus tulla teltan kanssa.
Ölmos, Kemiönsaari. Tältä näyttää 2. ranta 3. rannalta katsottuna.

Jos haluat tehdä rantapäivästä vielä astetta täydellisemmän, liitä siihen vierailu Söderlångvikin kartanoon, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Ölmosista. Leppoisa kävelyretki kauniissa puistomaisemassa tekee päivästä erityisen. Päärakennuksessa on museo sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä. Myös lasten kanssa voi käydä taidenäyttelyissä. Joskus se on vähän stressaavaa, mutta seuraavalla kerralla ehkä jo helpompaa. Lapset pääsevät moneen paikkaan ilmaiseksi, niin tännekin, ja jos itse omistat museokortin, niin käynti ei maksa mitään.

Muutaman kilometrin päässä Ölmosin uimarannalta sijaitsee Söderlångvikin kartano. Se on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka.
Söderlångvikin kartano. Kyllä, tämä on autotalli.
Söderlångvikin kartano.

Tarkempia koordinaatteja Ölmosin uimarannasta ja Söderlångvikin kartanosta löydät Minne mennä? -osiosta.

Täydellisten rantapäivien toisen osan (Hanko) pääset lukemaan täältä.

Jos tykkäsit tästä jutusta, käy Facebookissa tykkäämässä myös sivustamme, niin pääset helposti lukemaan seuraaviakin juttuja & vinkkejä. Voit myös jakaa Facebook-julkaisujamme kavereillesi, jos arvelet heidän tällaisista koko perheen seikkailuista pitävän. 

https://www.facebook.com/Reissuperhe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *