Suomi

Telttaretki Yyteriin

Telttaretki Yyteriin

Olimme puhuneet asiasta jo pitkään. Hankkisimme teltan, pakkaisimme seikkailurepun täyteen evästä ja lähtisimme telttaretkelle. Ajatus kuulosti hyvältä, lapset olivat innoissaan, mutta aika kului eikä suunnitelma jostain syystä saanut ilmaa siipiensä alle. Ymmärsin vähitellen, että asia taisi olla minusta itsestäni kiinni. Jossakin mielen sopukoissa kummitteli festareilta tai lapsuudesta asti muistot hyttysistä, kylmyydestä, kosteudesta, selkäkivuista ja kaiken kaikkiaan huonosti nukutuista öistä. Ymmärsin, että jos telttaretkelle oli tarkoitus tällä vuosisadalla mennä, minun oli nyt siirryttävä jarrumiehen paikalta ratin taakse ja toteutettava tämä suunnitelma.

Aloin tutkia netistä sivustoja, joilla myydään telttoja ja eräänä päivänä se sitten löytyi: edullinen paketti, johon kuului teltta sekä neljä makuupussia. Tilasin paketin ja lisäksi vielä kaksi isoa pumpattavaa patjaa. En todellakaan halunnut tuntea jokaista kiveä, käpyä ja kuusenjuurta selkäni alla.

Testipystytys Ölmosin rannassa.

Parin viikon päästä posti toi teltan kotiin ja pystytimme sen koemielessä uimakopiksi suosikkirannallemme Ölmosiin (tarkempia tietoja rannasta löytyy täältä). Teltta oli nopea pystyttää ja vaikutti tilavalta. Nyt meillä oli teltta, patjat ja makuupussit. Kaikki oli valmista ensimmäiselle telttaretkellemme. Enää tarvitsi päättää, mihin menisimme?

Yyteri.

Päätimme lähteä Yyteriin.

Olimme kerran yöpyneet aivan rannan tuntumassa olevassa Yyteri Resort & Campingissä ja todenneet paikan mukavaksi. Silloin meillä oli käytössä yhden makuuhuoneen leirintämökki, johon kuului siis suurin piirtein vain katto pään päälle, jääkaappi, mikro ja kahvinkeitin. Vesi ei tullut sisään eikä mennyt ulos, joten keittiöön, vessaan ja suihkuun piti silloinkin kävellä yhteisiin tiloihin reilun 100 metrin päähän. Ero teltassa yöpymiseen ei siis olisi suuri.

Sisäänkirjautuminen Yyteri Resort & Campingiin sujui nopeasti, mutta sen jälkeen olikin vuorossa hankalampi vaihe: telttapaikan valinta. Tässä pätevät selvästi samat säännöt kuin esimerkiksi vieraassa paikassa mukavan ravintolan etsimisessä. Kun saapuu johonkin paikkaan, tulee vain sellainen olo, että tämä se ei ole. Mutta sitten, kun se oikea paikka löytyy, asia on heti selvä.

Kun olimme muutaman minuutin kierrelleet aluetta kävellen, saavuimme perille. Siinä se oli, mäntyjen keskellä, sopivasti telttamme kokoinen kävyistä siivottu, tasainen paikka. Joku oli siitä varmaan juuri lähtenyt, ja koska vieressä oli rinnettä ja puunjuuria, kukaan ei olisi tulossa ihan viereenkään. Olimme löytäneet hyvän ja rauhallisen telttapaikan.

Yyteri Resort & Camping.

Teltan pystytys sujui nopeasti, mutta patjojen pumppaaminen olikin sitten hitaampaa. Olin ostanut pienen sähkötoimisen pumpun, joka toimi kyllä moitteettomasti, mutta patjamme olivat niin isoja, että aikaa niiden täyttämiseen kului melkoisesti. Lopulta saimme patjat täyteen ilmaa ja onnistuimme pienen kamppailun jälkeen ahtamaan ne sisälle telttaan. Ehkä ilmaa oli kuitenkin liian vähän, sillä patjan päällä kontatessa tuntui kuin alla olisi ollut jotakin outoa tutisevaa hyytelöä. Mutta makuulla patjat olivat täydelliset. Kylmä maa tai kivet teltan alla eivät tulisi meitä häiritsemään. Yöpaikkamme oli valmis. Nyt oli aika lähteä rannalle.

Yyteri.
Dyynit, Yyteri.
Tuulen suojassa piknikillä. Yyteri.
Yyteri.

Yyteri on Suomen uimarannoista huikea klassikko, johon kannattaa kyllä tutustua ellei vielä ole käynyt. Dyynit ovat ainutlaatuisia. Oman kokemuksen perusteella Yyteri on parhaimmillaan hellepäivinä, sillä rannalla tuuli viilentää usein oloa ja viileänä päivänä onkin sitten jo kylmä. Dyynien keskeltä löytyy kuitenkin aina suojainen paikka auringonottoon tai piknikille.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Yyteri

Meidän ensimmäinen telttaretkemme kesti kaksi yötä ja kaikki toimi niin kuin pitikin. Itse tuli kuunneltua ulkoa kantautuvia ääniä jonkin verran, mutta lapset nukkuivat paremmin kuin koskaan. Reipas rantapäivä auttaa sekin unensaannissa aika lailla. Leirintäalue ei ollut erityisen levoton, mutta ääniä tietysti kuuluu telttaan sisälle, kun ihmisiä on liikkeellä aamuvarhaisesta yömyöhään ja välissä on vain ohut telttakangas. Mikään ongelma se ei meille ollut, mutta kuitenkin sellainen fakta, johon väistämättä törmää, kun teltassa leirintäalueella nukkuu.

Yyteri Resort & Camping.

On mukava herätä hyvässä hotellihuoneessa, käydä kylvyssä tai jopa aamusaunassa ja istahtaa sitten ravintolan runsaaseen aamiaispöytään. Mutta oma, vähän erilainen viehätyksensä on siinäkin, kun heti herättyä pitää juosta lasten kanssa 100 metrin päähän vessaan, minkä jälkeen yhteiskeittiöön rakentamaan aamiaista niistä tarpeista, mitä nyt ilman jääkaappia voi olla. Ihmiset touhuavat keittiössä omissa askareissaan ja omilla tavoillaan, kahvinkeitin porisee, joku keittää puuroa, uunissakin näyttää olevan valmistumassa jotakin. Hyvin sosiaalista ja yllättävän mukavaa.

Yyteri Resort & Camping. Leirintäalueelta voi vuokrata pieniä polkuautoja. Vaikka oikeitakin autoja liikkuu alueella, ainakin isommat lapset pärjäävät kyllä. Pienemmät voivat istua vaikka kyydissä.

Jos haluaa yhdistää Yyterin rannalla loikoiluun pienen aktiivipyrähdyksen, niin pari vaihtoehtoa tulee heti mieleen. Ensimmäinen on Kräsoorannokka, uimarantaa vastapäätä oleva niemi, josta löytyy sopivan lyhyt (1,1 km) luontopolku pienemmillekin askeltajille. Toinen on Mäntykallo, kaunis ja erikoinen kallioranta eikä sekään kovin kaukana Yyterista. Täältä https://reissuperhe.fi/minne-menna/ löytyy kuvia sekä tarkemmat tiedot näistä molemmista kohteista.

Kräsoorannokka.
Mäntykallo.

Lopuksi on todettava, että teltassa nukkuminen oli monen vuoden tauon jälkeen itsellekin ihan kiinnostava kokemus. Paksut ilmapatjat haluan kyllä seuraavalla kerralla vaihtaa ohuempiin makuualustoihin. Patjat olivat nukkuessa ihan hyvät, mutta muuten todella epäkäytännölliset. Sään suhteen meillä kävi tuuri, sateella lasten muistot tästä ensimmäisestä telttaretkestä voisivat olla toisenlaiset. Leirintäalueiden yhteiset vessat, keittiöt ja suihkut ovat Suomessa varmasti yleensä siistejä ja niitä on lapsiperheenkin helppo käyttää. Jos vain hitunenkin seikkailumieltä löytyy, niin ei muuta kuin koko perheen voimin telttaretkeä suunnittelemaan.

Seuraa Facebookissa:

https://www.facebook.com/Reissuperhe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *