Puerto de la Cruzissa on jokin taika, joka vetää puoleensa. Musta hiekka, vehreät puistot ja banaaniviljelykset sekä meri, joka näyttää voimansa jokaisella rantakallioihin iskeytyvällä aallolla. Aito kanarialainen kaupunki, joka ei tyrkytä mitään vaan jossa maistuu ihan oikea elämä. On helppoa ymmärtää, miksi niin moni suomalainen viihtyy täällä.
Tästä pääset juttusarjan edelliseen osaan Teneriffa 1/8 – alkusanat.
Teneriffa jakautuu kahteen osaan: sateisempaan ja vehreämpään pohjoiseen sekä aurinkoisempaan ja karumpaan etelään. Niiden välissä seisoo maailman kolmanneksi suurin tulivuori Teide. Tämä juttusarja kertoo 12 päivän matkastamme, jonka aikana asumme vajaan viikon sekä pohjoisessa Puerto de la Cruzissa että etelässä Los Cristianosissa.
Puerto de la Cruzissa majapaikkamme oli kaupungin laidalla sijaitseva Club Tarahal. Hinta oli edullinen (54 €/ yö) ja paikka lunasti kyllä kaikki odotukset. Varsinkin lämmitetty uima-allas kattotasanteella oli meillä kovassa käytössä.
Tarkista tästä Club Tarahalin tämän hetken hintataso (Trivago).
Alla olevasta kuvasta pystyy päättelemään Club Tarahalin sijainnin. Siellä kaukana niemen kärjessä näkyy Lago Martiánezin merivesialtaat. Kävellen sinne on matkaa noin kaksi kilometriä.
Yhden makuuhuoneen huoneistossa oli tilava ja toimiva peruskeittiö, jossa sijaitsi myös vuodesohva kahdelle. Vuodesohvasta puuttui selvästi pari ruuvia tai muuta osaa ja se oli auki levitettynä sen verran hutera, etteivät lapset halunneet nukkua siinä. Lyhyt tikku osui tietysti minun kohdalleni.
Seuraavana päivänä pyysin vastaanotosta jonkun katsomaan sohvaa, mutta sille ei kuulemma heti pystynyt tekemään mitään, koska oli viikonloppu. Aiemmista vastaavista kokemuksista viisastuneena totesin silloin, että korjatkaa sohva sitten, kun me lähdemme pois. Pärjäämme sen kanssa kyllä. Olin jo rakentanut sohvasta täydellisen yhden hengen vuoteen itselleni enkä halunnut, että huoneistossa ramppaa jatkuvasti joku huoltomies ihmettelemässä.
Niin paljon en sohvaa kuitenkaan rakastanut, että olisin ottanut siitä kuvia. Pahoittelut siis, että jouduit tyytymään pelkkään sanalliseen tarinaan.
Tulivuori Teiden ja Puerto de la Cruzin välissä oleva alue on nimeltään Orotavan laakso. Atlantilta saapuvat pilvet eivät useinkaan pysty Teideä ylittämään, joten sade jää laaksoon ja tekee siitä erittäin hedelmällistä viljelymaata. Ensimmäiseksi Puerto de la Cruzista tuleekin mieleen juuri vehreys, josta joutuu sitten maksamaan hinnan, joka seuraavasta parvekevideostakin hyvin ilmenee.
Mutta ei Puerto de la Cruzissa jatkuvasti sada. En tosiaankaan halua, että saat tästä jutusta sellaisen mielikuvan. Joskus taivas näyttää olevan pilviä täynnä, mutta auringon ympärille on kuitenkin jäänyt juuri sopivasti pala sinistä taivasta. Tällä reissulla monella retkellä pieni tihkusade yllätti meidät muuten aurinkoisen kelin keskellä, mutta eipä siitä suurempaa haittaa ollut, kun kuitenkin oli lämmintä.
Jostakin syystä juuri Puerto de la Cruzissa pieni sadekuuro ei mustenna mielialaa mitenkään. Ehkä se johtuu siitä, ettei odotuksissa ole alun perinkään ollut pelkkää auringonpaistetta.
Kuvissa ylhäällä ja alhaalla näkyy sitten kaksi muuta tärkeää tekijää, jotka sadekuurojen lisäksi tulevat Puerto de la Cruzissa tutuiksi: korkeuserot ja meri.
Puerto de la Cruz on rakennettu hyvin vaihtelevaan maastoon, jossa kukkuloita ja notkelmia riittää. Aina ollaan menossa joko ylös tai alas ja portaita on kaikkialla. Kartasta on joskus vaikea hahmottaa, miten pitkä matka jonnekin on, koska välissä saattaa olla läpipääsemätön jyrkänne.
Tämä kaikki tekee samalla kaupungista juuri niin erityisen ja kiinnostavan kuten jokainen meistä Puerto de la Cruziin ihastuneista tietää.
Näistä mustahiekkaisista rannoista Puerto de la Cruz on kuuluisa. Tällä reissulla aurinko ei meitä tosiaankaan hellinyt ja aallotkin olivat joinakin päivinä vaarallisen suuria, joten Puerto de la Cruzissa emme käyneet meressä lainkaan uimassa.
Samasta syystä jätimme tällä kertaa väliin myös Lago Martiánezin merivesialtaat. Paikka näytti sen verran tyhjältä, että epäilimme sen olevan jopa suljettu, mutta todennäköisesti viileä keli vain verotti kävijöitä.
Onneksi Club Tarahalissa oli lämmitetty uima-allas, jota sitten käytimmekin lähes joka päivä. Ei vesi siinäkään kovin lämmintä ollut, mutta yritimme ajoittaa uimaan menon auringonpaisteiseen hetkeen, jolloin ilman lämpötila kohosi nopeasti monta astetta.
Altaalle menon ajoituksen kanssa piti tosiaan olla valppaana. Eräänäkin sateisena päivänä joku huomasi parvekkeelta, että kohta aurinko tulisi hetkeksi näkyviin ja pari minuuttia myöhemmin olimme jo altaalla. Alla oleva kuva on ehkä otettu juuri siltä kerralta. Kyllä siellä aurinko paistaa!
Itselläni vahvimmat mielikuvat Puerto de la Cruzista liittyvät ydinkeskustan rantakallioihin. Uskon, että jokainen, joka tästä kaupungista pitää, on illan jo hämärtyessä istunut näköalapaikoilla tai sitten läheisissä ravintoloissa ja seurannut aaltojen loputonta liikettä rosoisia kallioita vasten. Siinä on jotakin hypnoottista.
Kiitos seurasta! Jos pidit tästä jutusta, jaa Facebook-julkaisujamme myös kavereillesi!
Tästä pääset juttusarjan seuraavaan osaan Teneriffa 3/8 – Loro Parque & Jardín Botánico.
Itselleni matkan suunnittelu on tärkeä osa reissaamista. Varaan usein hotellin jo ainakin puoli vuotta ennen matkaa. Lennot ostan myöhemmin. Kannattaa valita sellainen hotelli, jossa on ilmainen peruutus.
Trivago vertailee hintoja lukuisilta varaus- ja hotellisivustoilta. Alla olevasta linkistä näet tämän hetken parhaimmat hotellitarjoukset Teneriffalla. Käy katsomassa ja suunnittele oma unelmamatkasi!
Kanariansaarten parhaat hotellit, säästä jopa 45%. Katso tämän hetken parhaat tarjoukset! Maailman suurin hotellihaku, trivago. Löydä sinulle sopivin hotelli yli 900.000 hotellin joukosta.
Noista mustista hiekkarannoista tulee mieleen Uudessa-Seelannissa Aucklandin lähellä oleva Piha-hiekkaranta. Se taitaakin olla ainoa mustahiekkainen ranta, jossa olemme käyneet. Silloinkin aallot olivat suuria ja Australian roadtripin jälkeen ilma viileän oloista, joten uimaan emme menneet.
Kävin katsomassa Piha beachin kuvia ja kivalta näytti sielläkin. Australia ja Uusi-Seelanti kiinnostaa kovinkin, jossakin vaiheessa varmasti lähdemme pidemmälle reissulle siihen suuntaan. Olen nyt käynyt kolme kertaa Puerto de la Cruzissa ja se, kuten koko Teneriffa, on kyllä todella viihtyisä ja kiinnostava paikka. Itselleni riittää sekin, että vain istun rannalla ja katselen aaltoja, mutta lapsille tietysti vähän tylsää, jos ei pääse pulikoimaan. Toisaalta, uima-allas oli tälläkin reissulla siihen tarkoitukseen aika täydellinen ratkaisu.
Olin kaverin vuokrakämpässä siellä muutama vuosi sitten, ekana iltana jo vuodesohva rutisi ja aamulla kun nousin istumaan, niin meni yksi säle pohjasta poikki. Sitä sitten vahvisteltiin vaatekaapista löytyneillä listoilla ja laudan + levyn yms paloilla ja lisäpatjalla. Ei ihme ettei se kestänyt, kun vertasin sitten kotona omaan sänkyyn. Espanjan petissä oli 30 cm välein jotain 8 mm paksuja säleitä, omassa petissä 15 cm välein 12mm paksuja säleitä, mitat toki suuntaa antavia vain, ei niitä mitattu.
Kiitokset viestistä! Kun jokin ongelma tulee vastaan, yleensä on parasta ottaa heti yhteyttä esim. hotellin vastaanottoon ja pyytää/vaatia asian korjaamista. Itse kuitenkin puntaroin aina sitäkin, paljonko asiasta on vaivaa itselleni, ihan vain periaatteen vuoksi en ryhdy valittamaan. Tässä tilanteessa totesin, että koska olin jo rakentanut sohvasta ihan hyvän sängyn itselleni, enemmän vaivaa ja häiriötä tulisi siitä, jos asunnossa ramppaisi huoltomiehiä korjaamassa sohvaa. Kokemusta tällaisesta on esimerkiksi asunnosta, jonka ulkoporeallas ei toiminutkaan ja sitten jouduin itse odottelemaan huoltomiehiä ja sähkömiehiä useaan otteeseen eikä poreallas ikinä tullut kuntoon.
Kerran Pariisin matkallamme asunto oli todella kiva, mutta suihkun katto oli paksussa homeessa. Silloinkin päätimme, että koska olimme lyhyellä viiden päivän matkalla, pärjäämme kyllä homeen kanssa. Matkan jälkeen kirjoitin suoraan asuntoa vuokraavalle firmalle asiasta, en edes vaatinut mitään korvausta, mutta en saanut mitään vastausta. Kirjoitin sitten julkisen arvostelun asiasta. Homeelle tuskin tehtiin mitään senkään jälkeen, mutta huomasin myöhemmin, että kohteen nimi oli muuttunut toiseksi.