Kanariansaaret

Teneriffa 8/8 – Teide

Teneriffa 8/8 – Teide

Tässä juttusarjan viimeisessä osassa on vuorossa retki Teidelle. Aivan jutun lopussa teen myös lyhyen yhteenvedon koko Teneriffan matkastamme. Jos olet jo käynyt Teidellä, tiedät varmasti mistä puhun, kun sanon, että niitä maisemia ei ihan heti unohda. Ellet ole vielä käynyt, niin alla olevista kuvista näet, mistä on kyse. Tervetuloa mukaan!

Teide, Teneriffa.

Teneriffa jakautuu kahteen osaan: sateisempaan ja vehreämpään pohjoiseen sekä aurinkoisempaan ja karumpaan etelään. Niiden välissä seisoo maailman kolmanneksi suurin tulivuori Pico del Teide. Tämä juttusarja kertoo 12 päivän matkastamme, jonka aikana asumme vajaan viikon sekä pohjoisessa Puerto de la Cruzissa että etelässä Los Cristianosissa.

Tästä pääset koko juttusarjan alkuun.

Teide on maailman kolmanneksi korkein tulivuori. Sen huippu kohoaa 3718 metrin korkeuteen merenpinnasta. Merenpohjasta mitattuna korkeutta kertyy huikeat 7000 metriä.

Teide, Teneriffa.

Köysiradalla pääsee 3555 metriin asti ja siitä eteenpäin viimeiset sadat metrit on kuljettava jalan. Tähän tarvitaan erillinen lupa, joka on hankittava etukäteen ja on voimassa vain tiettynä päivänä ja kellonaikana. Lupa on ilmainen ja se löytyy esimerkiksi täältä.

Meillä tuo lupa oli, mutta koska Teiden huippu oli jo yli viikon hohtanut lumenvalkoisena, olimme varautuneet siihen, että viimeiset metrit voivat jäädä tällä kertaa kiipeämättä. Tuuli oli voimistunut edellisenä päivänä ja vaarana oli sekin, että myös köysirata olisi poissa käytöstä.

Lähdimme siis valloittamaan Teideä aikamoisen epätietoisina päivän lopullisesta saldosta.

Bussi 342 lähtee Los Cristianosin linja-autoasemalta ja matka kestää noin puolitoista tuntia. Otin alla olevan kuvan opastekyltistä. Siinä näkyvät kaikki matkan varrella olevat pysäkit.

Mitä tuosta puolentoista tunnin bussimatkasta voisi sanoa? Oli hienoa seurata, miten maisemat muuttuivat nousun aikana, mutta samalla on pakko todeta, että meno oli kyllä aika kiemuraista. Poika valitti jossakin vaiheessa pahaa oloa, mutta nukahti sitten ja heräsi vasta perillä.

Pienin matkustaja nukahti matkalla Teidelle.
Teide, Teneriffa.

Teide, Teneriffa.

Bussi vei meidät aivan köysiradan alatasanteelle asti. Yleensä kuulee valituksia, että köysiradalle joutuu jonottamaan tuntikausia, mutta ainakaan tällä kertaa se ei pitänyt paikkaansa. Oli vasta aamupäivä ja olimme ostaneet liput etukäteen, joten emme joutuneet jonottamaan käytännössä yhtään.

Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.

Olimme pukeneet päällemme kaikki mukana olevat vaatteemme sekä ostaneet alatasanteen kaupasta pipoja ja hanskoja, mutta silti ensimmäinen tunne ylätasanteella oli kylmyys. Tuuli oli todella pureva. Mutta eipä siihen kauan ehtinyt kiinnittää huomiota, sillä eteemme avautuva maisema oli uskomaton. Halkaisijaltaan lähes 50 kilometrinen kaldera (Las Cañadas) kertoo, miten isosta tulivuoresta on kyse.

Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.

Pian mieleemme muistui, että tarkoitus oli kiivetä huipulle asti ja lähdimme selvittämään asiaa. Niin kuin olimme vähän epäilleetkin ja alla olevasta kuvastakin hyvin ilmenee, niin lunta oli vielä liikaa ja polku oli niin vaarallinen, ettei ylätasanteelta saanut jatkaa etenpäin.

Tavallaan olimme pettyneitä, mutta toisaalta myös sekä tyytyväisiä päästyämme ylätasanteelle asti ihailemaan uskomatonta maisemaa että helpottuneita, sillä olosuhteet jo 3555 metrin korkeudessa olivat kyllä todella karut. Kylmyyden lisäksi myös ilma on korkealla ohuempaa. Muuten en sitä olisi huomannut, mutta kun hetken aikaa kannoin poikaa hartioilla, tunsin kyllä hengästyväni nopeammin kuin yleensä. Jos olisimme jatkaneet huipulle asti, poika tuskin olisi jaksanut itse kävellä koko matkaa ja reissusta olisi tullut liian raskas. Palaamme tänne varmasti muutaman vuoden kuluttua.

Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.

Koska ylätasanteelta ei saanut poistua ja köysirata toi jatkuvasti uusia ihmisiä ylös, ehkä puolen tunnin maisemien ihailun jälkeen totesimme, että mekin olimme nähneet jo tarpeeksi.

Teide, Teneriffa.

Kävimme alatasanteella syömässä ja näimme ikkunasta alhaalla kalderassa kiinnostavan, vaaleampana erottuvan alueen. Koska Teiden huipulle emme päässeet, päätimme valloittaa ainakin tämän pienen kukkulan.

Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.

Sen myös teimme. Yllä olevassa kuvassa olemme kukkulan huipulla ja köysiradan alatasanne näkyy taustalla. Kukkula ei todellisuudessa ollut pieni ja kävelymatkaakin sinne kertyi ihan riittävästi, mutta poikakin jaksoi ihan hyvin ja tästä ylimääräisestä retkestä jäi kaikille hyvä mieli.

Vähän poika tarvitsi kantoapua, mutta ei paljon. Taustalla erivärisiä laavakenttiä.

Vaikka maisema Teidellä poikkeaa täysin suomalaisesta metsästä, oli tavallaan yllättävää, että samanlainen rauha, jonka moni meistä tuntee luonnossa kulkiessaan, oli läsnä myös täällä. Itselleni tämä pienen kukkulan valloitus antoi ehkä jopa enemmän kuin köysiradan ylätasanteella käynti. Mieleen jäi vahva tunne, että haluan tulla takaisin tänne.

Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.
Teide, Teneriffa.
Mitähän poika mahtoi maisemaa katsoessaan miettiä? Teide, Teneriffa.

Vaikka matka kukkulalle ei ollut pitkä, niin ylämäkeä oli ihan riittävästi molempiin suuntiin. Kun palasimme takaisin vaijerihissin alatasanteelle tuntui kyllä jaloissakin, että olimme tehneet pienen patikkaretken.


Katso tämän hetken parhaat tarjoukset! Säästä jopa 45% trivago, maailman suurin hotellihaku. Vertaa hintoja yli 900.000 hotellin joukosta.


Teide oli uskomattoman hieno paikka. Jos suunnittelet matkaa Teneriffalle, niin suosittelen vahvasti, että lisäät listaasi myös käynnin Teidellä. Voit osallistua valmiille retkelle, vuokrata auton tai sitten tulla bussilla, kuten me teimme. Ja jos mietit, voiko kolmevuotiaan kanssa lähteä Teiden retkelle, niin tämän kokemuksen perusteella sanoisin, että kyllä voi, ainakin köysiradan ylätasanteelle asti.

Los Cristianos, Teneriffa.

Matkan viimeiset pari päivää kiertelimme mm. Los Cristianosin markkinoilla ja vanhassa kaupungissa. Tarkoitus oli viimeisenä iltana lähteä vielä veneretkelle, mutta tuuli oli voimistunut jo niin kovaksi, että kaikki veneet pysyivät satamassa.

Los Cristianos, Teneriffa.
Leikkipaikka Playa de Los Cristianosin lähellä, Teneriffa.
Kivikkoranta, Los Cristianos, Teneriffa.

Yhteenveto

Tämän juttusarjan oli tarkoitus näyttää, että Teneriffalla voi tehdä paljon muutakin kuin viettää vain rantalomaa. Tarkoitus oli myös osoittaa, ettei aina tarvitse vuokrata autoakaan vaan ihan kätevästi ja edullisesti voi liikkua ympäri saarta myös busseilla ja takseilla. Ja tietysti tarkoitus oli tälläkin jutulla kertoa, että lasten kanssa on mahdollista tehdä kaikenlaisia juttuja yhdessä eikä aina tarvitse valita sitä helpointakaan vaihtoehtoa.

En osaa sanoa, miten hyvin olen näissä tavoitteissa onnistunut, mutta toivon, että olet viihtynyt mukanamme. Kiitos sinulle!

Lähdössä kotiin. Los Cristianos, Teneriffa.
Pieni matkustaja.

Tästä pääset koko juttusarjan alkuun.

2 comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *