Ukraina

Terveiset Ukrainasta 1/3

Terveiset Ukrainasta 1/3

Uman. Ukraina on Venäjän uhkailujen takia parhaillaan maailman median kiinnostuksen kohteena. Koska sattumalta olemme juuri nyt vierailulla täällä vaimoni syntymämaassa, haluan muutamalla kuvalla ja parilla lauseella kertoa, miltä Ukraina meidän perheemme näkökulmasta näyttää. Ukraina ei ole mikään eksoottinen paikka jossakin kaukana vaan täällä eletään vuonna 2022 hyvinkin samannäköistä elämää kuin Suomessa.

Ukrainan itäosissa sota on jatkunut jo vuosikausia, mutta koska emme ole siellä, keskityn nyt siihen, miltä täällä Umanissa, satojen kilometrien päässä rintamalta näyttää ja tuntuu.

Uman on vähän alle 100 000 asukkaan kaupunki Keski-Ukrainassa, suunnilleen Kiovan ja Odessan puolivälissä. Sijaintinsa takia se on tärkeä risteyskaupunki, jonka kautta monet bussireitit kulkevat ja johon on siis helppo matkustaa mistä tahansa. Umanista on matkustettu myös muualle ja tunnenkin monia umanilaisia, jotka ovat lähteneet työn perässä Suomeen.

Lue myös juttuni Umanin kuuluisasta Sofiyivka-puistosta.

Taustalla Umanin vilkas bussiasema.
Uman, Ukraina.

Uman on vaimoni syntymäkaupunki, joten luonnollisesti olemme Ukrainassa käydessämme pysytelleet lähinnä täällä. En siis osaa sanoa, edustaako Uman aivan tavallista ukrainalaista kaupunkia vai onko se keskivertoa varakkaampi. Sen voin kuitenkin kertoa, että näiden seitsemän vuoden aikana Uman on mennyt jatkuvasti eteenpäin ja joka kerta, kun tänne tulee käymään, on rakennettu jotakin uutta.

Edellisellä kerralla, kolme vuotta sitten, kaupungin keskusta oli kokonaan myllätty ympäri ja nyt siihen on ilmestynyt komea keskusaukio, josta alla muutama kuva.

Keskusaukio, Uman, Ukraina.
Keskusaukio, Uman, Ukraina.
Keskusaukio, Uman, Ukraina.
Tässä joulukuusen edessä on kesäaikaan suihkulähde. Keskusaukio, Uman, Ukraina.

Nyt vuodenvaihteessa keskusaukiolla on paljon ilmaista toimintaa kuten karuselli, liukumäki ja luistelukenttä.

Karuselli keskusaukiolla, Uman, Ukraina.
Liukumäki, keskusaukio, Uman, Ukraina.
Keskusaukio, Uman, Ukraina.

Heti aukion vieressä on keskuspuisto, josta löytyy myös iso lasten leikkipaikka. Umanissa on muutenkin runsaasti puuhapaikkoja lapsille. Kerron seuraavassa osassa loppuviikolla eräästä puistosta, joka sekin on ilmestynyt edellisen vierailumme jälkeen.

Keskuspuisto, Uman, Ukraina.
Keskuspuisto, Uman, Ukraina.
Keskuspuisto, Uman, Ukraina.
Keskuspuisto, Uman, Ukraina.
Keskuspuisto, Uman, Ukraina.

Kiitokset sinulle siitä, että luit koko jutun! Juttusarjan seuraavaan osaan pääset tästä.

4 comments

  1. Moikka Mikko!
   Itse olen tosiaan tutustunut lähinnä vain Umaniin, joka on todella kaunis ja kiinnostava paikka. Kannattaa painaa mieleen. Kiovassa olen käynyt pari kertaa ja sekin vaikutti mukavalta eurooppalaiselta suurkaupungilta. Länsi-Ukrainaan haluaisin joskus tutustua, sillä meillä on paljon kavereita siellä, samoin Odessa houkuttaa. Suuressa maassa kiinnostavat paikat eivät varmasti heti lopu kesken.

   Tähän loppuun vielä kiitokset sinulle kaikista kommenteistasi! Käyn tutustumassa sivustoonne paremmin, kunhan palaamme tältä reissulta Suomeen. Matkalla Missä Milloinkin on loistava sivuston nimi!

 1. Hauska oli lukea, mihin suuntaan Ukraina kehittyy. En ole käynyt siellä päin sitten vuodesta 2003. Silloin oli aika räjähtänyttä siellä täällä.

  Minusta tavallista ukrainalaista kaupunkia ei ole olemassa. Kiova, pääkaupunkina, on on maa maan sisällä (samaten kun Helsinki tai Moskova), Ukrainan itäiset osat ovat eri kun vaikkapa keskiosa tai etelä.

  Odessassa käymistä suosittelen lämpimästi. Sillä on aivan omalaatuinen sielunmaisema. Se poikkeaa selvästi sabluunasta.

  Krimillä olisi kiva käydä, mutta siellä on nyt poliittisesti tosi surkea tilanne, niin matkustamista sinne on vaikea järjestää turvallisesti.

  Lviv on taas aivan eri maisema, vanhan Hansan peruja. Muistuttaa enemmän Puolaa kun itse Ukrainaa.

  1. Moikka ja kiitos viestistä! Hyviä huomioita. Odessa ja Lviv ovat molemmat suunnitelmissa jossain vaiheessa. Ensi kesänä ollaan varmaan seuraavan kerran menossa Ukrainaan, mutta tarkempia suunnitelmia ei vielä ole. Kun Ukrainassa on paljon vaimon sukulaisia ja omiakin kavereita, niin täytyy vain toivoa, että tilanne siellä kehittyisi hyvään suuntaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *