Ukraina

Terveiset Ukrainasta 3/3

Terveiset Ukrainasta 3/3

Sofiyivka. Uman. Ukraina. Tässä juttusarjan kolmannessa osassa käyn läpi Ukrainan hintatasoa ja Umanin kauppojen sekä valtavan Basaarin tarjontaa. Kerron myös, miltä Umanin kuuluisassa Sofian puistossa eli Sofiyivkassa näyttää talvella 2022. Kuviakin löytyy runsaasti. Tervetuloa mukaan!

Ukraina on aurinkoinen ja vehreä maa, mutta uutiskuvissa se jostakin syystä näyttäytyy usein kovin harmaana. Halusinkin tällä reissulla ottaa valoisia ja aurinkoisia talvikuvia, mutta aika pilvisessä säässä tämä tammikuun 2022 alku elettiin. Lunta satoi muutama sentti, mikä tuo sentään vähän valoisuutta kuviin. Pakkasta oli parhaimmillaan 12 astetta.

Suosittelen, että käyt lukaisemassa myös aiemman juttuni Puistoilijat huomio! – Sofian puisto. Sieltä löydät kuvia kesäisestä Umanista.

Matkalla Kiovasta Umaniin tien molemmin puolin levittäytyvät valtavat peltoaukeat. On helppoa ymmärtää sanonta, että Ukraina on Euroopan vilja-aitta. Kaiken lisäksi maaperä eli musta multa on todella tuottavaa. Kun kävin Ukrainassa ensimmäisen kerran ja näin peltoaukeat sekä kymmenet traktorit kevättöissä, ajattelin, että tämä maa ei voi olla köyhä.

Kaikki ei tietenkään aina ole, miltä näyttää. Tuloerot ovat suuret. Minimipalkka on noin pari sataa euroa kuukaudessa, eläke voi olla satasen. Hintataso on osittain edullinen, mutta toisaalta monet tuotteet, esimerkiksi liha, maksavat lähes saman kuin Suomessa. 95-oktaaninen bensiini näytti olevan noin euron/ litra. Suomalaiselle tietysti halpa hinta, mutta jos satasen eläke on ainoa tulo, ajelut jäävät kyllä vähiin.

Ukrainan teiden kunnosta on aina tapana puhua, mutta ainakin valtatie Kiovasta Umaniin on aivan normaali. Pakko kuitenkin sanoa, että liikennekulttuuri on kyllä aika villiä. Kuvassa tietä vähän Umanin ulkopuolella ja ihan ok kunnossa.

Ne, jotka käyvät ulkomailla töissä, pärjäävät todennäköisesti paremmin kuin ne, jotka tienaavat palkkansa Ukrainassa. Mutta helpolla se raha ei ulkomailtakaan tule vaan vaatii isoja uhrauksia. Tunnen useita ukrainalaisia, monet juuri Umanista kotoisin, jotka ovat tulleet Suomeen kausitöihin. 3-9 kuukauden keskittyminen 24/7 pelkästään työntekoon, kun samaan aikaan lapset ja muut läheiset ovat tuhansien kilometrien päässä Ukrainassa, ei ole helppoa.

Työnantajia on Suomessakin monenlaisia, hyviä sekä huonoja, ja joskus välittäjä vielä ottaa palkasta osuutensa. Työlupa Suomeen maksaa, samoin lentoliput. Kausi saattaa alkaa 1000 euroa miinuksella. Vuokraa joutuu joskus maksamaan satoja euroja kuukaudessa huoneesta ulkorakennuksessa. Ukrainalaiset eivät koskaan valita, sillä se voi vaarantaa seuraavan kauden työt ja vaihtoehdot ovat huonommat. Kuvaavaa oli eräässä lehtijutussa (HS) ukrainalaisen työntekijän toimittajalle sanoma repliikki: ”Kukaan meistä ei olisi täällä, jos Ukrainassa olisi kaikki hyvin”.

Jokaisella on tietysti oma tarinansa. Osa tuntemistani ukrainalaisista on asettunut/asettumassa pysyvästi Suomeen. He rakentavat elämäänsä nyt kokonaan tänne, mikä onkin kausityötä parempi vaihtoehto. Myös kausityöntekijöiden asema on toivottavasti parantunut esimerkiksi kymmenen vuoden takaisista ajoista.

Umanin kaupoista on vaikea löytää suurta eroa Suomeen, sillä tarjonta näyttää olevan yhtä runsasta ja muutenkin hyvin samanlaista kuin täällä meillä. Vähän enemmän eksotiikkaa on tarjolla Pyhän Nikolauksen -katedraalin vieressä sijaitsevassa Basaarissa, joka on avoinna tiistaina, perjantaina ja sunnuntaina. Valtava alue, jossa yksi suuri halli tuoreelle lihalle, toinen halli kasviksille jne. Torikojut levittäytyvät läheisille kujille ja tarjolla on kaikkea mahdollista. Myös ne, joilla on esimerkiksi oma kasvimaa, tulevat tänne myymään tuotteitaan.

En tajunnut ottaa Basaarista yhtään kuvaa, mutta kun seuraavan kerran vierailemme Umanissa, teen erillisen jutun tästä kiinnostavasta paikasta.

Ja nyt vielä hetkeksi Sofiyivkaan eli Sofian puistoon.

Sofiyivkasta löytyy myös hotelli. Uman, Ukraina.

Jokainen puisto on varmasti parhaimmillaan kesällä, mutta myös talvella parin tunnin vierailu Sofievkassa oli oikein mukava kokemus. Talvella puistoon on vapaa pääsy. Edellisen vierailun jälkeen tännekin oli rakennettu uutta: suuressa aitauksessa vaelteli joukko erilaisia kauriin tapaisia eläimiä. Käsitin niin, että aiemmin puistossa oli ollut vastaava aitaus ja nyt se rakennettiin uudelleen samaan paikkaan. Eläimillä näytti olevan tarpeeksi tilaa ja ne olivat muutenkin tyytyväisen oloisia.

Sofiyivka, Uman, Ukraina.
Sofiyivka, Uman, Ukraina.
Sofiyivka, Uman, Ukraina.
Sofiyivka, Uman, Ukraina.
Näin talvella puiston matkamuistokojuista vain pari oli auki.
Sofiyivka, Uman, Ukraina.
Sofiyivka, Uman, Ukraina.

Sofiyivkan alue on todella laaja, yhteensä 170 hehtaaria. Löysimme myös kivan pulkkamäen, mutta keli oli niin liukas, että pulkalla vauhti oli jo vaarallisen kova. Pelkällä haalarilla liukuessa meno oli juuri sopivan rauhallista.

Sofiyivka, Uman, Ukraina.

Uman vaikuttaa todella aktiiviselta kaupungilta, joka panostaa jatkuvasti julkisivuunsa. Se onkin ymmärrettävää, sillä Sofiyivka-puisto sekä kaupungissa sijaitseva juutalaisten pyhä paikka tuovat kaupunkiin turisteja. Näin lapsiperheenä huomio kiinnittyy kaupungista löytyvien teemapuistojen ja leikkipaikkojen määrään. Lapsille on tarjolla hyvinkin samanlaista toimintaa kuin Suomessa.

Uman. Ukraina.

Kävimme esimerkiksi Amarant-nimisessä liikuntakeskuksessa keilaamassa ja lapset viettivät myös pari tuntia sisäleikkipaikassa. Hintatasosta sen verran, että tunti sisäleikkipaikassa maksoi noin 3,50 €/lapsi. Kuten Suomessakin, lasten synttäriseurueita oli liikkeellä runsaasti. Paikasta näytti löytyvän myös ainakin rullaluistelua sekä viihtyisä ravintola, jossa kävimmekin syömässä pitsat. Tarjoilijalle vielä kiitokset, jos hän jostain kumman syystä sattuisi tämän joskus lukemaan!

Amarant, Uman, Ukraina.
Amarant, Uman, Ukraina.

Jos huomaat tässä jutussa virheitä esimerkiksi Ukrainan palkka- tai hintatasossa tms., olen pahoillani ja toivon, että korjaat tiedon kommenteissa. En ole tehnyt mitään tieteellistä tutkimusta vaan olen vain kirjannut ylös havaintojani ja tuntojani.

Toistan tässä lopussa vielä ajatuksen, jonka kirjoitin heti juttusarjan ensimmäisen osan alussa. Ukraina ei ole mikään eksoottinen paikka jossakin kaukana vaan siellä eletään vuonna 2022 hyvinkin samannäköistä elämää kuin meillä Suomessa. Se, että tätä itsenäistä maata nyt uhataan, tuntuu todella pahalta. Ei voi kuin toivoa, että asiat alkavat mennä parempaan suuntaan. Kiitos sinulle, että luit koko jutun!

Sofiyivka, Uman, Ukraina.

Tästä pääset lukemaan jutun Kuvia Kiovasta.

Tästä pääset lukemaan juttusarjan edellisen osan Terveiset Ukrainasta 2/3.

4 comments

  1. Tekee kyllä ison eron kuvissa onko taivas pilvessä vai paistaaako aurinko. Kuten totesit, niin lumi kyllä tuo valoisuutta ja ilman sitä olisi voinut näyttää selvästi synkemmältä. Vähän samoja havaintoja palkka- ja hintatasoon liittyen. Juuri bensan hintaan kiinnitin huomiota, samoin merkkitavarat näyttivät olevan paikoitellen jopa kalliimpia kuin Suomessa. Sen sijaan monet elintarvikkeet, ravintolat ja esim. taksilla-ajo oli huomattavasti halvempaa.

    1. Monet tuotteet olivat tosiaan samoissa hinnoissa kuin Suomessa, mikä on aika hurjaa, kun palkkataso kuitenkin on paljon alhaisempi. Kauppoja on tietysti erilaisia ja niissä erilainen hintataso, aivan kuten Suomessakin. Ja jotkin asiat ovat todella halpoja, paikallisbussi esimerkiksi alle 30 senttiä/lippu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *