Suomi

Suomen ympäri 12 päivässä – osa 10

Suomen ympäri 12 päivässä – osa 10

Kymmenentenä matkapäivänä on aika jättää Kilpisjärvi taaksemme. Haikeina hyvästelemme Saanan ja käännämme keulan kohti Yllästä ja Lapland Hotels Saagaa. Kolmena Kilpisjärvi-päivänä auton mittariin on kertynyt yhteensä 85 kilometriä eikä ajomatka tänäänkään ole kovin pitkä, vain 290 kilometriä.

Ylläs.

Aamulla ulkolämpömittari näytti kuutta astetta, tuuli ulvoi mökin nurkissa ja vettä satoi ropinan perusteella ihan kunnolla. Kun lähdimme kymmenen päivää sitten tälle matkalle, oli 30 asteen helle. Sekin on varmasti yksi syy siihen, miksi meillä oli mukana enemmän uimaleluja kuin lämpimiä vaatteita. Sääennusteetkaan eivät ennen matkaa luvanneet Kilpisjärvelle lähellekään näin kylmiä kelejä.

Neljän Kilpisjärvellä vietetyn yön jälkeen sanoisin kuitenkin, että olemme pärjänneet näillä varusteilla olosuhteisiin nähden ihan hyvin. Kaiken kaikkiaan Kilpisjärvi on tehnyt koko perheelle juuri sen, mitä olin etukäteen toivonutkin. Vienyt siis sydämen. Kun on itse käynyt jossakin paikassa aiemmin ja todennut sen hyväksi, niin on supermukavaa, kun muu perhe näkee paikan samalla tavalla. Jos alun perin ajatuksena oli ollut tehdä once in a life time -reissu Lappiin, niin nyt oli selvää, että tulisimme tänne takaisin.

Viihtymisen kannalta iso tekijä Kilpisjärvellä on ollut Tundrean lomakeskus. Neljä yötä ja kolme erilaista majapaikkaa, joista jokainen on ollut omalla tavallaan vähintäänkin ennakko-odotusten veroinen. Kota oli jotakin todella erityistä, jota emme osanneet etukäteen edes kuvitella. Kaikki on toiminut eikä mieleen tule ainoatakaan ongelmaa näiden neljän päivän aikana. Kiitokset vielä Tundrealle!

Toiset kehut, ja nekin ilman mitään kaupallista yhteistyötä, haluan lähettää K-Market Kilpishallille. Kun paikassa on vain yksi kauppa (ainakaan me emme toista nähneet) ja turisteja on paljon, niin oletuksena oli, että hintataso olisi vedetty aivan tappiin. Mutta niin ei ollut. Tuotteet olivat jopa edullisia, kaupasta löytyi kaikkea mahdollista ja lihatiski oli aivan loistava. Kiitos!

Alla on vielä Saanan jylhä figuuri kuvattuna kolmesta eri kuvakulmasta.

Saana, Kilpisjärvi, Finland.
Saana, Kilpisjärvi, Finland.
Saana, Kilpisjärvi, Finland.

Kun auton keula kääntyi tavallaan jo kotia kohti, seikkailumieltä joutui ihan tosissaan kaivamaan esille. Mieleen alkoivat väkisin tulla kotona odottavat arjen pulmat. Niiden aika ei kuitenkaan ollut vielä, sillä edessä oli kuitenkin kaksi yötä, 1395 kilometriä ja paljon nähtävää. Seuraava majapaikkamme oli Lapland Hotels Saaga Ylläksellä. Lapsille se olisi varmasti mieluinen yllätys.

Lapland Hotels Saaga, Ylläs

Kun muutama päivä ennen matkaa päätimme vaihtaa Kuusamon kahden yön telttamajoituksen mökkiin, aloin laskeskella, että majoitukseen menee jo liikaa rahaa. Meillä oli siinä vaiheessa varattuna kaksi kylpylämajoitusta: Itä-Suomessa ennen Kuusamoa sekä Ylläksellä. Päätimme peruuttaa kylpylät kokonaan. Kerroin tämän myös lapsille, mistä he eivät varsinaisesti riemastuneet. Lupasin kuitenkin, että myöhemmin kesällä menemme Ruissalon kylpylään (kuten sitten lokakuussa teimmekin).

Peruutin melkein 300 euron hintaisen kylpyläyön Itä-Suomessa, mutta Ylläksen Saaga oli sen verran edullinen (125 €), etten löytänyt siinä vaiheessa enää mitään sopivaa ja huomattavasti edullisempaa majoitusta sen tilalle. Päätimme siis, että pitäisimme Saagan, mutta emme kertoisi tästä lapsille mitään.

Kun kurvasimme Saagan pihalle, olikin mukavaa viimein paljastaa, että Kilpisjärven koleiden kelien jälkeen he pääsisivät lämpimään porealtaaseen pulikoimaan.

Äkäslompolo.

Tämä oli jo toinen kertani Saagassa ja nytkin se teki tehtävänsä. Ei mitään erityistä, mutta ei myöskään moitittavaa. Halvin hotellihuone tuntui mökkien jälkeen pieneltä ja tylsältä eikä kylpyläkään niin valtava ole, mutta tässä kohtaa matkaa Saaga oli juuri oikea paikka meille.

Saagan aulassa.

Kuten edelliselläkin kerralla (sekin oli heinäkuussa), myös nyt tuntui vähän siltä, että olimme Ylläksellä väärään vuodenaikaan. Taitaa tämä kuitenkin olla enemmän talvinen laskettelupaikka. Kilpisjärven jälkeen maisematkin näyttivät ymmärrettävästi vähän latteilta. Voin kuvitella, että talvella paksun lumihangen alla Ylläs näyttää paremmalta kuin nyt.

Ylläs.
Lumitykit kesälomalla. Ylläs.

Seuraavana päivänä Rovaniemellä olisi viimein vuorossa yksi matkan kaikkein odotetuimmista hetkistä: Joulupukin tapaaminen. Olimme tarkoituksella jättäneet sen paluumatkan varrelle, jotta lapsilla (käytännössä pienemmällä) olisi jotakin jännitettävää matkan loppuun asti. Illaksi ajaisimme Rovaniemeltä vielä Kemiin, missä aivan Kemijoen suistossa sijaitsi matkamme viimeinen mökki.

Tästä pääset sarjan seuraavaan osaan Suomen ympäri 12 päivässä – osa 11.

Tästä pääset sarjan edelliseen osaan Suomen ympäri 12 päivässä – osa 9.

2 comments

  1. Ehkä ei ihan paras mahdollinen ajankohta ollut tosiaan Ylläkselle. Itse tykkään Pallas- ja Yllästuntureista todella paljon. Ruska on kummankin ympäristössä upea ja varsinkin Ylläksellä riittää puuhaa myös talviaikaan.

  2. Olen kerran käynyt Pallastunturin juurella piipahtamassa ja sinne haluan uudelleen. Tarkoitus oli käydä tälläkin reissulla, mutta se oli yksi niistä asioista, jotka kuulostivat hyvältä paperilla, mutta jotka piti aikataulun vuoksi lopulta hylätä. Seuraavalla kerralla sitten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *