Kanariansaaret

Teneriffa 6/8 – Masca

Teneriffa 6/8 – Masca

Kun suunnittelimme tätä Teneriffan matkaa, saaren luoteisosassa sijaitseva Masca oli alusta asti kärkisijoilla käyntilistallamme. Olimme katselleet toinen toistaan kauniimpia kuvia tästä ihmeellisestä vuoristokylästä ja halusimme kokea, millainen Masca oikeasti olisi. Tässä juttusarjan kuudennessa osassa olemme vihdoin täällä!

Lue myös juttu Terveiset Ukrainasta.

Masca, Teneriffa.

Teneriffa jakautuu kahteen osaan: sateisempaan ja vehreämpään pohjoiseen sekä aurinkoisempaan ja karumpaan etelään. Niiden välissä seisoo maailman kolmanneksi suurin tulivuori Teide. Tämä juttusarja kertoo 12 päivän matkastamme, jonka aikana asumme vajaan viikon sekä pohjoisessa Puerto de la Cruzissa että etelässä Los Cristianosissa.

Puerto de la Cruz, Teneriffa.

Nyt oli siis aika sanoa hyvästit Puerto de la Cruzille ja siirtyä saaren eteläosan toivottavasti aurinkoisempiin keleihin.

Kuten juttusarjan neljännessä osassa kerroin, tapasimme pari päivää aiemmin mukavan oloisen taksikuskin, jonka kanssa sovimme kyydistä Los Cristianosiin. Muistaisiko mies vielä sopimuksemme? En pidä itseäni vähääkään sinisilmäisenä, mutta silloin, kun lyödään kättä päälle jostakin, haluan luottaa siihen, että mitä on sovittu, niin myös tapahtuu. En siis ollut huolissani taksikuskin saapumisesta; olin varma, ettei hän ollut unohtanut meitä.

Puoli tuntia ennen lähtöaikaa kävin alakerran vastaanotossa hoitamassa uloskirjautumisen. Samalla näin, että pihalla taksikuskimme jo kiillotti rätillä autonsa maalipintaa ja moikkasi iloisesti. Hän lupasi hetken kuluttua tulla auttamaan laukkujen kanssa.

Masca, Teneriffa.

Kun lähdimme liikkeelle, varmistin vielä, että hinta olisi sama 80 euroa, josta olimme aiemmin sopineet.

Harmittaa, etten muista kuljettajan nimeä. Hän antoi ensimmäisellä tapaamisellamme käyntikortin ja muistan panneeni sen matkan jälkeen jopa johonkin talteen. En kovin vakavissani arkistoi mitään matkamuistoja, mutta minulla on tapana heitellä laivan hyttiavaimia, metrolippuja tms. jonnekin kirjoituspöydän laatikoihin tai kirjahyllyn kaappeihin. Kun ne joskus tulevat vastaan, on mukavaa muistella hetki matkaa, josta voi olla jo pitkäkin aika. Sen jälkeen yleensä heitän ne pois.

Yritin nyt etsiä käyntikorttia, mutta ei sitä löydy mistään. Harmi, sillä haluaisin tässä jutussa sanoa pari hyvää sanaa tästä mukavasta ihmisestä, jonka kyydissä monen tunnin matka Puerto de la Cruzista Los Cristianosiin sujui vähintäänkin mukavasti. Se olisi helpompaa, jos ihmisellä olisi nimi, mutta puhun nyt siis vain kuljettajasta.

Tie kohti Mascaa oli aluksi leveä ja tasainen, mutta kun aloimme kiivetä korkeammalle, myös mutkien määrä alkoi lisääntyä. Jossakin vaiheessa poika tunsi olonsa huonovointiseksi ja pysähdyimme hetkeksi jaloittelemaan. Se auttoi ja pian pääsimme jatkamaan matkaa.

Mascan kylä sijaitsee siis Teneriffan luoteisosassa Teno-vuorten juurella. Kun käännyimme Santiago del Teiden kaupungista kohti Mascaa, ymmärsimme pian, että kyse oli ihan oikeasta vuoristosta. Kuvistakin tämä varmasti ilmenee.

Masca, Teneriffa.
Masca, Teneriffa.

Tie alas Mascaan oli kiinnostava kokemus. Se on rakennettu vasta vuonna 1991; sitä ennen kylään pääsi vain polkuja pitkin. Tie kiemurtelee vuoren rinteellä kuten alla olevasta kuvastakin näkyy. Mutkat ovat jyrkkiä ja liikennettä oli ihan kohtalaisesti. Osa kuljettajista ei selvästikään ollut tottunut ajamaan näissä olosuhteissa ja varsinkin jyrkissä mutkissa oli toisinaan ahdasta.

Totesinkin kuljettajalle, että on ihan mukavaa olla ammattikuskin kyydissä.

Masca, Teneriffa.

Kun saavutaan Mascaan, tien varressa on iso parkkipaikka. Itse kylä on tien alapuolella. Koska parkkipaikalla ei ollut yhtään vapaata paikkaa, kuljettaja jätti meidät vain nopeasti kyydistä ja sovimme, että tapaisimme samassa paikassa kahden tunnin kuluttua.

Kun lähdimme laskeutumaan parkkipaikalta alas kohti kylän keskustaa, sukelsimme hetkessä keskelle uskomatonta vehreyttä. Jos palmut saavat sinut hyvälle tuulelle, niin Mascassa hymysi on takuuvarmasti korvissa asti.

Masca, Teneriffa.
Masca, Teneriffa.
Masca, Teneriffa.
Masca, Teneriffa.
Masca, Teneriffa.

Kun aamulla tyhjensimme jääkaapin Club Tarahalissa, söimme niin tukevan aamiaisen, että päätimme Mascassa käydä vain kahvilla ja jäätelöllä. Alla olevassa kahvilassa maistelimme mm. kaktusjäätelöä. Hyvää oli.

Masca, Teneriffa.
Lasku, kiitos!

Kun aloimme suunnitella tätä Teneriffan matkaa, tarkoituksena oli viettää 2-3 päivää juuri täällä Luoteis-Teneriffalla. Majapaikkana olisi ollut Los Gigantes. Tärkeä osa suunnitelmaa oli nimittäin kuuluisa vaellusreitti Mascasta merenrantaan. Sieltä olisimme jatkaneet veneellä Los Gigantesiin.

Pohdimme sitä, jaksaisiko poika kulkea kahdeksan kilometriä ilmeisesti aika vaikeakulkuisessa maastossa. Pohdiskelu loppui kuitenkin lyhyeen, kun saimme selville, että vaellusreitti oli kokonaan suljettu. Ymmärsin niin, että sateella kapeassa solassa oli sattunut vaaratilanteita tulvimisen takia ja asialle yritettäisiin jossakin vaiheessa tehdä jotakin.

Meidän suunnitelmamme muuttuivat siis kokonaan ja Mascan vierailu typistyi kahteen tuntiin keskellä taksimatkaa. Siinäkin ajassa ehdimme ihastua tai jopa rakastua tähän vehreään keitaaseen keskellä karua vuoristoa. Upea paikka!

Masca, Teneriffa.
Masca, Teneriffa.
Masca, Teneriffa.
Katusoittaja. Masca, Teneriffa.
Ermita de la Inmaculada Concepción, Masca, Teneriffa.

Luin jostakin, että yllä olevassa kirkossa on tilaa vain kahdeksalle ihmiselle. Vakituisia asukkaita Mascassa asuu noin sata. Paikka on siis pieni ja parissa tunnissa sen pystyy kyllä jollakin tavalla kiertämään.

Masca, Teneriffa.

Kun palasimme parkkipaikalle, huomasimme, että kuljettaja oli löytänyt vapaan paikan ja auto oli jo odottamassa meitä. Pian hyväntuulinen kuljettajammekin saapui paikalle käsissään iso muovipussi jonkinlaisia kuivattuja hedelmiä tms. Kun lähdimme ajamaan, kuljettaja laittoi pussin kiertämään ja pääsimme siis maistelemaan paikallisia herkkuja.

Vaikka kuljettaja selitti vuolaasti ja pitkään, omat espanjan taitoni eivät riittäneet ymmärtämään edes, mistä hedelmästä oli kyse, mutta hyviltä maistuivat!

Masca, Teneriffa.

Kun jätimme Mascan taaksemme, tunne siitä, että tulemme vielä takaisin tänne, ei olisi voinut olla vahvempi. Masca on todella erityinen paikka, joka varmasti kannattaa lisätä käyntilistallesi, jos olet Teneriffalle menossa.

Seuraavalla Teneriffan reissulla haluamme kävellä reitin Mascasta merelle. Jos tiedät asiasta jotakin (esim. onko reitti nyt käytössä?), niin ole hyvä ja kirjoita tämän jutun kommentteihin.

Taustalla Teide, tällä kertaa Teno-vuoren suunnasta nähtynä. Alhaalla laaksossa näkyy Santiago del Teiden kaupunki.

Lumihuippuinen Teide hallitsi hetken maisemaa, kun lähdimme ajamaan kohti Los Cristianosia ja muistutti siitä, että muutaman päivän kuluttua olisimme tuolla ylhäällä.

Tie muuttui pian todella suoraksi ja nopeaksi, joten olimme perilla Los Cristianosissa jopa aiemmin kuin olimme ajatelleet. Sanomattakin on selvää, että annoin kuljettajalle sen 100 euroa, jonka hän oli alun perin pyytänyt. Siirtyminen majapaikasta toiseen oli sujunut huomattavasti helpommin ja leppoisammin kuin mihin olimme varautuneet ja suuret kiitokset tästä ansaitsee kuljettajamme.

Tässä kaikki tällä kertaa, kiitos seurasta! Seuraavassa osassa onkin sitten vuorossa juttua Los Cristianosista. Tervetuloa mukaan!

Los Cristianos, Teneriffa.

Tästä pääset juttusarjan edelliseen osaan Teneriffa 5/8 – Playa El Bollullo.

Täältä lääkettä matkakuumeeseen! Klikkaa ja katso, millaisia majoituksia on tarjolla. Ilman reseptiä!

Kanariansaarten parhaat hotellit, säästä jopa 45%. Katso tämän hetken parhaat tarjoukset! Maailman suurin hotellihaku, trivago. Löydä sinulle sopivin hotelli yli 900.000 hotellin joukosta.

2 comments

  1. Vaellusreitti Mascasta merenrantaan ja sieltä vielä veneellä Los Gigantesiin kuulostaa kiinnostavalta. Ehkäpä tulette vielä lähiaikoina palaamaan Teneriffalle ja Mascaan ja toteutatte tämän, kun poikannekin on hieman isompi. Hyvä idea kuitenkin tehdä pieni pysähdys kylään, eikä huristella suoraan Los Cristianosiin.

    1. Kuvien perusteella reitti on todella kiinnostava ja tulemme varmasti seuraavalla Teneriffan reissulla kävelemään sen läpi. Tykkään itse sellaisesta matkustamisesta, että joskus tehdään pikaisia pysähdyksiä useaan paikkaan ja toisella kerralla vieraillaan sitten kiinnostavimmissa kohteissa ihan ajan kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *